Osobní kontakt s klienty mi nechybí, říká psycholožka Tereza Baltag. S klienty konzultuje po Skypu

23. duben 2019

Psycholožka Tereza Baltag se před 5 lety přestěhovala s manželem do Berlína. Bez plynulé němčiny však bylo obtížné si tam otevřít psychologickou ambulanci a věnovat se profesi. Proto začala terapii poskytovat on-line po Skypu.

Už samotný příchod klienta do ambulance je plný neverbálních informací o něm a o jeho příběhu – terapeut vidí, co má člověk na sobě, jak rychle přišel, jakým způsobem navazuje oční kontakt, jak se orientuje v prostoru, jak si volí místo k sezení atp. Tyto a řadu dalších informací psycholožka v on-line terapii k dispozici nemá, podle jejích slov jí však nechybí. „Na některé věci se musím doptat, protože toho člověka vidím většinou jen od ramen nahoru, takže nevím, jestli je například obézní nebo má jiná somatická specifika. Na druhou stranu ale mám možnost trochu nahlédnout do jeho světa, což přináší řadu dalších podnětů, které by se v klasické terapii třeba neobjevily,“ vysvětluje Tereza Baltag.

Většinu klientů on-line terapie Terezy Baltag tvoří Češi žijící trvale či dočasně v zahraničí. „Ozývají se mi ale také lidé z regionů, kde psychologická pomoc není dobře dostupná. Ti pak volí mezi variantou dojíždět do většího města a strávit tím daleko více času, nebo pár hodin ušetřit a skypovat,“ říká psycholožka. Svou roli v tom může hrát také stud nebo status pacienta v ambulanci psychologa, který nemusí být vnímán vždy komfortně.

Viděla Tereza Baltag své on-line klienty někdy naživo? Kdo nejčastěji narušuje terapii po Skypu? A nesvádí terapie realizovaná v domácím prostředí k tomu, aby na ni terapeut chodil v bačkorách a bez kalhot? Poslechněte si rozhovor s psycholožkou Terezou Baltag o on-line terapii.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.