Osobní pohled na karanténu. Ilustrátoři se v online galerii Domased ohlížejí za dobou koronavirovou

22. květen 2020

Virtuální galerijní prostor vzniklý během nouzového stavu, přesně to je Domased – online platforma dávající prostor československé ilustraci a animaci. Od jejího vzniku 10. dubna do ní už svými postřehy ze života během karantény přispělo několik desítek mladých českých a slovenských tvůrců. „Domníváme se, že to zároveň pomohlo k lepšímu vzájemnému poznání obou komunit,“ komentují projekt dva z jeho iniciátorů, Michaela Mihályi a Dávid Štumpf.

„Cítili jsme potřebu se k nastalé situaci vyjádřit, a když nám napsala režisérka Marta Prokopová, jestli bychom spolu něco nevytvořili, začali jsme přemýšlet o formě,“ shrnuje počátky nápadu galerijní online platformy Dávid Štumpf. „Během té doby jsem šel na procházku s Kamilou Dohnalovou, která mi řekla, že s Karolínou Davidovou vytvářejí podobný projekt. Chtěly nás oslovit a my zase chtěli oslovit je,“ dodává Dávid. Výsledkem byla skypeová konference a do následného projektu se posléze ještě zapojil i grafický designér Matej Mihályi.

Následovalo oslovování autorů a autorek a po nashromáždění dostatečného množství děl byl projekt Domased spuštěn jak na webové stránce, tak na sociálních sítích, které mu pomohly k ještě většímu rozšíření v povědomí mezi ilustrátorskou a animátorskou komunitou. „Zrovna dnes máme výroční stou ilustraci, která je od režisérky Michaely Pavlatové, z níž máme velkou radost. Zároveň čekáme na pár dalších, abychom mohli online fázi projektu s koncem května uzavřít,“ konstatuje Michaela Mihályi.

Co bude s projektem Domased dál? Na kterých akcích plánují jeho autoři vytvořit offline verzi a v jaké podobě? Jak karanténa ovlivnila práci animátorů? Poslechněte si celý rozhovor s Michaelou Mihályi a Dávidem Štumpfem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka