Otevíráme tajné dveře do krypty. Výlet do Budapešti za tamní DIY scénou

16. září 2022

Významný dopravní uzel, město proslulé množstvím lázeňských zařízení, kde na vás dýchne historie z období Rakouska-Uherska a na každém rohu zavdáte langoš. Špína se tento týden za asistence Dominika Pilnáčka vydala do hlavního města Maďarska –⁠ Budapešti. Cestovatelská klišé jsme nechali ovšem za dveřmi. Hlavním cílem bylo zjistit, co v současnosti hýbe místní nezávislou scénou a proč je dobré věnovat se tamějším kapelám, i když většinou zpívají maďarsky.

Naše mentální potloukání po budapešťských ulicích ohraničily tři hlavní styčné body. Jedním z nich je polotajný prostor Kripta, který najdeme v industriální budově poblíž jednoho z fotbalových stadionů. V Kriptě funguje několik zkušeben, v nichž působí hned několik stěžejních kapel všemožných žánrů –⁠ od metal punkových Iron Steel, po v Česku dobře známé Norms, až po indie punkový úkaz a černé koně dnešního dílu Dehidratált Fejek.

Dominik Pilnáček

Kromě zkoušení Kripta poskytuje prostor i pro koncerty –⁠ nejen svým residentům, ale i zahraničním punkovým kapelám na tour. Nekomerční využití a dobrovolnictví, na němž se zde staví, vyžaduje zároveň jistou míru kryptičnosti a dostat se na akci se může zdát zprvu trochu složité.

Část kapel spojených s Kriptou je provázána i s agilním místním labelem Szégyen Kazetták, který se soustředí výhradně na lokální kapely. Hlavní postavou labelu je Fefi (Berosszulás, Dehidratált Fejek), který stojí i za většinou vizuálu. Komunita projektu okolo labelu je poslední dobou velmi živá a činorodá a tak ve Špíně zaznělo i pár ochutnávek z desek, které se teprve chystají. Mezi ně patří například očekávané demo uskupení Palánta.

Dostane se obyčejný smrtelník na koncert do klubu Kripta? Co všechno se děje v dalším zásadním nezávislém centru Gólya? V čem je zajímavý a jedinečný zvuk budapešťských kapel? Proč má smysl prohnat jejich texty překladačem? A jaká jsou možná pojítka s elektronickou a punkovou scénou? Poslechněte si celý díl Špíny ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.