Otevřeme svá srdce pokojné budoucnosti. Na exkurzi po současné vlně peace-punku

28. duben 2023

V posledních pár letech jsme si mohli všimnout celosvětové vlny kapel, které se jak po zvukové, tak po estetické a lyrické stránce hlásí k peace-punku a anarcho-punku. Špína se rozhodla podívat na to, jak se toto navazování na bezmála padesát let starý žánr daří těm nejvýraznějším z nich.

Společenské klima ve Spojeném Království na konci 70. let bylo nemilosrdné. Shrnuje ho politika škrtů a divoká privatizace pod vedením Železné lady Margaret Thatcherové. Jako reakce na tento úpadek se začaly v punkové hudbě explicitně objevovat antiautoritářské a antikapitalistické postoje, zasazující se o celospolečenskou emancipaci. Za těchto podmínek vyplouvají z ostrovních přístavů první vlajkové lodě peace a anarcho punku. Mezi ně patří například kapely Crass, The Mob, Rudimentary Peni nebo Zounds.

O téměř padesát let později svět ochromuje několikanásobná globální krize. Atmosféra, která bez pochyby přiživila aktuální vlnu nově vznikajících kapel hlásících se k anarcho-punku a pocházejících nejen z Velké Británie. Má smysl se jimi zaobírat a nebo se jedná o pouhý revival? Osazenstvo Špíny v novém díle přináší celkem jasné rozhřešení.

Co se redakci Špíny nepozdává na afektovaném zpěvu? U kterého obalu by mohl být autorem proslulý Nick Blinko z Rudimentary Peni? Jaká kapela umí naživo mile překvapit? Kdo ze zmiňovaných si brzy zahraje v Čechách? Které vydavatelství se zasluhuje o reedice klasik žánru? Kde na světě se chodí do zkušebny s nákupním seznamem? A do jakých míst nás to tentokrát zavedlo? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.