The Oxx ve Špíně: Kapelu jsme založili v osm ráno na hodině biologie

9. listopad 2017

„Kapela je z místa, kde jsou bicí!“ prohlašuje trojice The Oxx. To, že jsou tihle garážoví pankáči z Mělníka, jsme si museli vyjasnit právě během rozhovoru v aktuálním díle Špíny. A nejen to, probrali jsme se kromě jejich začátků (které jsou mnohem vzdálenější, než by se u takhle mladé kapely dalo očekávat) i hodně pestrým punkovým playlistem, který si přinesli.

Kluci se údajně rozhodli začít s kapelou na hodině biologie, kdy je k tomu vyzval basák Honza. Bratři Albert a Adam souhlasili a první koncert se odehrál někdy v roce 2010. Bubeníkovi Albertovi bylo tehdy 10 let. Na bicí už ale údajně hrál mnohem dřív, když mu strejda věnoval paličky a on s nimi doma řezal do starého chleba. Tím ale kontroverze končí, kluci se shodují, že například ze strany rodiny měli vždy maximální podporu, rodiče je vozili na koncerty a nikdo jim doma aparáty neztišoval.

The Oxx nám přišli do Špíny představit svoji nejnovější nahrávku, která je pro ně tak trochu splněný sen, protože vychází na vinylu. Je to split se spřízněnou znojemskou skupinou Psychocandy, se kterou se poznali díky promotérské činnosti kolektivu „Na Scénu!“ a jimi organizovaným společným koncertům. Sami The Oxx jsou se splitem spokojení. Výsledek totiž zní trochu jinak než předešlý materiál a přitom nahrávali už potřetí ve stejném studiu.

Samozřejmě nám neutajili ani svoje hudební vzory a inspirace. Pokud chcete naťuknout taje mělnické punkové scény nebo zjistit, kdo a co byla kapela Nouzový Výstup, poslechněte si Špínu s The Oxx ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.