Pád letounu Tu-154: Vše nasvědčuje tomu, že nešlo o teroristický útok

27. prosinec 2016

To v rozhovoru pro Český rozhlas Plus říká expert na Rusko Libor Dvořák. Ruské ministerstvo obrany v úterý ráno ráno oznámilo, že se mu podařilo najít černou skříňku z havarovaného letounu Tu-154, který vezl do Sýrie i část světoznámého armádního souboru Alexandrovci.

Dosavadní průběh vyšetřování svědčí spíš proti teorii případného teroristického útoku. Nalezeny byly také ostatky už 70 z celkového počtu 92 lidí na palubě. Do studia přijal pozvání Libor Dvořák, expert na Rusko.

„Důležitý je nález černé skříňky, tedy záznamů komunikace v kabině. Jestli ta bude v pořádku, a odborníci tvrdí, že vizuálně tak vypadá, tak by mohla hodně prozradit. Z ní bude slyšet, o čem v těch dvou dramatických a tragických minutách spolu piloti rozmlouvali. Kromě toho ale ruské úřady oznámily, že byla nalezena další černá skříňka, která je v ocasní části letounu,” říká Dvořák.

Jako motorka na zadním kole


Pokud se potvrdí svědectví příslušníka ruské pobřežní stráže, znamená to, že letoun až na hladinu dopadal v celku. To opět vyvrací původní představy, že se letoun rozpadl už ve vzduchu. Libor Dvořák

Dvořák poukazuje na velký skok z 13 nalezených obětí na 70, čte z něj, že vyšetřovatelé našli hlavní část trupu letadla. „Taky to nejspíš znamená, že mrtví zůstali přímo uvnitř trupu. To by patrně svědčilo proti teorii teroristického útoku, protože původně jsme se dovídali, že se letoun měl rozpadat už ve vzduchu. To se teď zřejmě nepotvrzuje,” myslí si expert na Rusko.

Příslušník ruské pobřežní stráže podle svých slov celé neštěstí viděl, přesněji část, kdy letoun mířil pod hladinu. Podle jeho slov velmi prudce a malou rychlostí klesal, scénu popsal jako „motorku stojící na zadním kole”. Stroj poté podle něj udeřil ocasní částí o vodní hladinu, ta se odlomila, a zbytek letounu zmizel pod hladinou.

„Pokud se potvrdí svědectví tohoto muže, znamená to, že letoun až na hladinu dopadal v celku. To opět vyvrací původní představy, že se letoun rozpadl už ve vzduchu,” říká k tomu Dvořák.

Při nehodě zahynulo všech 92 lidí na palubě včetně skoro kompletního pěveckého sboru legendárních Alexandrovců

Škoda Alexandrovců, NTV ne

Božena Rynska, známá osobnost ruské novinařiny, která dlouho psala sloupky o životě lepší společnosti v Rusku, napsala 25. 12. na svém facebookovém profilu, že je jí líto zemřelých Alexandrovců, zároveň jí je ale také líto, že tříčlenný štáb televize NTV neměl členů více. Příspěvek ze své stránky již odstranila, odezva je ale veliká. Například Putinův mluvčí Dmitrij Peskov k tomu řekl, že se snad musela zbláznit.

„Vypovídá to hlavně o řevnivosti mezi ruskými novináři. U nás to taky není nejrůžovější, ale takové věci se nedějí,” myslí si Dvořák, podle kterého bude mít incident pro Boženu Rynskou nepříjemné následky. Byla na ni podána žaloba a 50 tisíc lidí už podepsalo petici za zrušení jejího ruského občanství.

autoři: všt , vis
Spustit audio