Padl první nepodmíněný trest za množírnu psů. Co stojí za nákupem zvířat z nedůstojných podmínek?

13. únor 2023

Letos v lednu padl v Česku první nepodmíněný trest za množírnu se psy. „Výbornou práci odvedli kolegové ze spolku Hlas zvířat. V terénu to odpracovali a zdokumentovali. Poté podali trestní oznámení. Ta kauza byla opravdu obzvlášť drsná. Množírna existovala víc než pět let. V okamžiku, kdy došlo k policejní prohlídce, tam bylo více než sto psů. Samozřejmě za ty roky jich tam bylo mnohem víc,” říká Pavel Buršík z neziskové organizace OBRAZ - Obránci zvířat.

Plzeňský okresní soud osoudil na 18 měsíců nepodmíněně ženu, která množírnu provozovala. Co vede zákazníky ke koupi zvířete v množírně? Figuruje v nákupu cena zvířete? „Myslím si, že ne. Když si vezmeme tu nejlepší alternativu, což je pořízení zvířete v útulku, tak tam je to takřka zadarmo. Oproti tomu lidé s množírnami vědí, proč to dělají. Je to pro zisk, ne z lásky ke zvířatům. Je to spíše neznalost nebo pohodlnost. Zákaznici ale množírnu nevidí. Předání zvířete většinou proběhne na neutrální půdě,” vysvětluje Buršík.

V roce 2020 přinesla novela trestního zákoníku zpřísnění trestů za týrání zvířat. Přibyl i nový trestný čin chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život. Stojí právě tato novela za letošním nepodmíněným trestem na Plzeňsku? „Kauza podléhala legislativě ještě před touto novelou. Kdyby se tato žena zpovídala za činy až po ní – toto se odehrálo v roce 2018 – tak by to potrestání bylo možná ještě přísnější,” říká Buršík z organizace OBRAZ - Obránci zvířat.

Jakým projektům se teď věnuje nezisková organizace OBRAZ - Obránci zvířat? A mohou se zájemci přidat do jejich řad? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Buršíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.