Palestinský rapper Muhammad Mughrabi: Mými největšími fanoušky jsou moji rodiče

27. květen 2016

Už počtvrté se tento rok představí pražskému publiku izraelská a palestinská hudba díky festivalu Days of Jerusalem. Letos v areálu Tiskárny na Vzduchu vystoupí kromě producentské hvězdy Adi Ulmansky, BETA ZINQ nebo ECHO&TITO také hudebník a filmař Muhammad Mughrabi. Ten Anitě a Šimonovi v ranním On Air vysvětlil, proč a jak tvoří „šťastnou hudbu“ nebo pro koho je jeho hudba cílená.

„Tam, odkud pocházím, mladí lidé poslouchají moji hudbu, starší ji kritizují, ale i je zajímá, co říkám,“ říká hudebník a dodává: „Moji rodiče jsou v podstatě mí největší fanoušci.“ Zatímco minule vystupoval na festivalu společně s rapperem REFEWem, letos se s ním na pódiu objeví izraelská dvojice BETA ZINQ, se kterou se seznámili teprve před dvěma měsíci. Nebudou však jediní, bude šance také poprvé naživo slyšet společný track s českými Fast Food Orchestra. „Je to taková naše společná hymna,“ zve na své vystoupení Mughrabi.

Muhammad Mughrabi se narodil v Jeruzalémě, kde vyrostl a nadále žije v palestinském uprchlickém táboře Shuafat. Se svou hudbou sklízí mezinárodní úspěchy a obdržel mimo jiné cenu MTV Chiuku pro hudebníky, kteří se podílí na společenských změnách. Na festivalu Dny Jeruzaléma vystupuje podruhé – po loňské úspěšné spolupráci s českým rapperem Refewem.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.