Palma na sólové desce našla sebejistotu v nejistotě

26. červen 2019

Komplex s hostujícím Karlem Veselým jsme otevřeli ničivě industriálním singlem trojice Carter Tutti Void, který pak ale ustoupil hlavním tématům: konečně jsme probrali, kde se vzala kapela Black Midi, proč se o ní (zase) mluví jako o nejlepší současné anglické kapele a jestli si tuhle nálepku svojí deskou Schlagenheim zasloužila. Kdo si ale superlativy rozhodně zaslouží, je zpěvačka Palma. Její debutová sólovka je podle nás zatím jednou z nejlepších českých nahrávek roku.

Na sólovku zpěvačky Palmy z kapely Leto jsme čekali od okamžiku, kdy jsme její hudbu poprvé slyšeli naživo. „Já jsem ji viděl někdy v lednu 2018, byl to hodně bizarní večírek s Opakem Dissu nebo Schwarzprior a Palma vystupovala jako první,“ zavzpomínal Karel. „Spousta lidí ještě seděla u baru, ale já jsem byl zvědavý a hrozně mě to tehdy zasáhlo. Všechny ostatní věci už mi pak byly jedno, pořád jsem jenom myslel na ty písničky a říkal jsem si, že je to skvělý a musí to někdy vyjít.“ Podle Karla se ale Palmě do nahrávání moc nechtělo, předtím vydala jenom jeden singl na charitativní kompilaci Superhrdinky. „Ta geneze je složitější, Palma původně ty písničky vzala, dala je různým producentům, aby s tím něco udělali. Pak ale zjistila, že nejlepší bude udělat to ve stavu, v jakém to bylo při těch prvních koncertech. Jenom ona, synťák a písničky.“

To je nakonec asi největší devíza desky, kterou všichni tři náruživě posloucháme od okamžiku, kdy před několika dny vyšla. „Přijde mi, že je to takový zvláštní záznam osobních soubojů se světem, s očekáváními, s vlastními bariérami, které m člověk v sobě,“ komentoval Karel. Podle Miloše jsou texty na desce hodně vizuální. „Jde o vrstvení různých obrazů, které se člověku spojují v různých interpretacích, a přijde mi, že je to hodně syrové, silné a funguje to,“ dodává Miloš. Není to zkrátka žádný laciný poetismus, který v českém kontextu často potkáváme. Za texty těchto skladeb se vždycky schovává konkrétní prožitek.

Zajímá se Palma o tzv. ženská témata? Co nás zklamalo na Black Midi a kdo hraje nejlepší punk roku 2019? Pusťte si celý Komplex.

Playlist:

Carter Tutti Void – t.3.5 (Triumvirate, Conspiracy International, 2019)
Black Midi – Speedway (Schlagenheim, Rough Trade, 2019)
Black Midi – Western (Schlagenheim, Rough Trade, 2019)
Black Midi – Near DT,MI (Schlagenheim, Rough Trade, 2019)
Palma – List (Starý duch, Silver Rocket / MMM, 2019)
Palma – Starý duch (Starý duch, Silver Rocket / MMM, 2019)
Palma – Ticho (Starý duch, Silver Rocket / MMM, 2019)
Mannequin Pussy – Fear+Desire (Patience, Epitaph, 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio