Pankáči by neměli pracovat! Vole hovořili o životě, Praze a desce Dej Bůh Pěstí

7. únor 2020

Pražská kapela Vole brázdí s pojízdným cirkusem Česko i celou Evropu bezmála pět let. Těsně před loňskými Vánoci vydali trochu nečekaně druhou dlouhou nahrávku s názvem Dej Bůh Pěstí. Jaký příběh se ukrývá za touhle slovní hříčkou i kde je nejlepší pořádat koncerty, nám do studia přišli povyprávět David, Tomáš, Ondřej a Emil.

Historie kapely Vole sahá hluboko do nultých let, v té době spolu začali kytarista David a basák Emil hrát v noiserockové kapele Transwaggon. Postupem času založili agresivní punkový Hlinomaz, a když se čas Hlinomazu nachýlil, vzniklo Vole. To, že tam bude zpívat Tomáš, který se znal s bubeníkem Ondrou z pražské AVU, nebylo od začátku vůbec jisté. Marek Zeman (Bahratal, V0nt) se ovšem z postu zpěváka slovy kluků „vymarodil“ a Tomáš z původně zamýšleného postu basáka organicky přešel za mikrofon. A stará se i o texty, které jsou plné živých obrazů, především z pražských ulic. Právě Praha, město milované i nenáviděné a především město, kde se všichni členové sešli, dává špinavé kulisy obrazům ze života pankáčů. Ať už míří do práce, nebo z práce, poslouchají heavy metal, nebo se jen potloukají kolem a sledují, co se kolem děje.

Čtěte také

Dej Bůh Pěstí vznikla před téměř rokem, vydání se protáhlo a část skladeb už naživo asi neuslyšíte. Druhá nahrávka, která přišla po debutu Nikdo Vám Nemůže Dát Tolik Kolik My Vám Můžeme Slíbit, prodělala změnu ve zvuku, ubylo delaye a reverbu na vokálu, přibylo ostrých kytarových vyhrávek. A Vole sami prorokují, že se možná v budoucnu dočkáme ještě větší písničkovosti. Nedalo nám to a zeptali jsme se, jak moc ještě platí ovlivnění kapelami, které vychází například na Toxic State nebo La Vida Es Un Mus, a kde všude berou inspiraci. A pokusili jsme se také z kluků vytáhnout, jak to je vlastně s definicí chain punku a egg punku. A kde se nachází samotní Vole.

Vole se mimo jiné věnují pořádání nejen punkových akcí v Praze, často mimo zaběhnuté kluby na různých venkovních místech, ať už pod mosty, nebo v opuštěných industriálních budovách, pod hlavičkou Hluch Crew. Ta funguje už 12 let, za tu dobu se místní scéna stihla hned několikrát proměnit, podle kluků k lepšímu – více aktivních holek na scéně i větší propojenost jednotlivých kolektivů ji v poslední době obohatily a dost možná zažíváme zlatou éru.

Jak to mají pankáči s prací a jak to mají samotní Vole? Na jaké všechny koncerty se v režii jejich domovské Hluch Crew můžeme v letošní předfestivalové sezoně těšit? Jak to, že na Dej Bůh Pěstí zmizel delay a reverb na vokálu? Jaký je rozdíl mezi chain punkem a egg punkem? A proč zažívá punková scéna v Praze zlatá léta? Poslechněte si celý rozhovor s kapelou Vole!

Playlist:

Vole – Slunce
Kohti Tuhoa – Viha
Kohti Tuhoa – Pinnan Alla
Laxity – In Intro We Trust
Laxity – Świat Motyla
Telefon – Velikáni dobra
Telefon – Studentík s trikolórou
Implement – Total Control
Apsurd – Kad Zatvorim Oči
Vole – Zhustlit

autoři: Miloš Hroch , Judita Císařová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.