Pankáči zahloubaní do knih. Která prozaická díla inspirují kapely ze současné DIY scény?

4. září 2020

Hodiny a hodiny strávené v dodávce během přejezdů na turné se dají samozřejmě strávit mnoha způsoby, nepřekvapivě se mnoho hudebníků během nich pohrouží do knížek. Ve Špíně jsme se tak rozhodli věnovat díl čistě subjektivnímu výběru zahraničních kapel, které se nebojí citovat odstavce ze své oblíbené beletrie, pojmenovávat po literárních dílech skladby anebo na nich rovnou postavit celou desku.

Někteří z autorů a děl, kteří měli vliv na texty i nahrávky, by vydali na celé samostatné díly Špíny. Patří mezi ně například i americký spisovatel Cormac McCarthy. Ten je velkým zdrojem inspirace pro Michala Berdana z amerických Uniform, který o svém vztahu k McCarthymu nedávno sepsal obsáhlou esej pro hudební server The Quietus.

Brutální, syrový a naturalistický svět si za svůj berou nejen Uniform, jižanská gotika Krvavého poledníku ovlivnila i Dylana Carlsona a jeho Earth. Podle citací z knihy popisující řádění Glantonova gangu na texasko-mexických hranicích dokonce pojmenoval jednotlivé skladby na albu Hex: Or Printing In The Infernal Method.

Dalším oblíbeným zdrojem je sága Franka Herberta Duna. Namísto všemožných metalcorových nebo sludgových kapel, které upřely svůj zrak na melanž z planety Arrakis, jsme si nicméně zahráli skladbu z debutové nahrávky experimentálně ambientního hudebníka Rolyho Portera. Jeho Aftertime si bere názvy z různých koutů Herbertova fikčního světa.

Sci-fi je mezi hudebníky obecně velmi oblíbený žánr k nabrání inspirace. S blackmetalisty Thou jsme tak otevřeli dílo Erika Eriksona. Malažská Kniha padlých čítá několik svazků po téměř osmi stech stránkách. Mnoho sloganů, které najdeme v textech i na tričkách či nášivkách Thou, pochází právě odsud. Podle zpěváka Bryana Funcka je Eriksonovo dílo protkáno temnými alegoriemi dnešního světa ve většině zpracovaných dílčích tématech – ať už jde o náboženství, gender, nebo třeba trh.

Která další, většinou dystopická díla inspirovala autory textů z vybraných kapel? Který z hudebníků si rád čte nejenom v McCarthym, ale například i ve Stephenu Kingovi? Kdo cituje Hrabala a kdo zas čerpá z Perlmanova Against His-Story, Against Leviathan? Kolik svazků má série Malažská Kniha padlých? Co by k tomu všemu mohl dodat H. P. Lovecraft? Poslechněte si celou hardcorově-literární Špínu ze záznamu!

Playlist:

Thou – The Work Ethic Myth
Leech  Untitled
Roly Porter  Hessra
Uniform  Delco
Earth  An Inquest Concernig Teeth
Boduf Songs  Lord Of The Flies
Raspberry Bulbs  Missing Teeth

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio