Panu Rajala: Waltari psal všechno kromě libert

25. září 2013
Liberatura

Waltariho nejslavnější román Egypťan Sinuhet je v knihovně skoro každé české rodiny, v anketě Kniha mého srdce se umístil na 6. místě, před Pánem prstenů nebo třeba Švejkem. Během Waltariho týdne se teď můžete seznámit i s méně známými díly Mika Waltariho nebo třeba zhlédnout filmové adaptace jeho knih. Na pozvání Skandinávského domu přijel do Prahy finský literární vědec Panu Rajala, autor monografie Unio Mystica. Život a dílo Miky Waltariho.

Egypťan Sinuhet je román oblíbený po celém světě, v různých zemích a dobách je ale čten poměrně rozdílně: „Američané ho četli spíše jako dobrodružnou erotickou knihu ze starověku, zatímco ve Finsku rezonovalo více politické pozadí,“ říká Panu Rajala a dodává, že čtenáři v Československu si do něj projektovali stejně jako Finové svůj vlastní politický osud. Ema Stašová ze Skandinávského domu dodává, že Waltari je dodnes vyhledaným autorem také díky přístupnému stylu, kterým jsou jeho romány napsány.

„Dá se říct, že Mika Waltari psal pravdu všechny možné myslitelné žánry, snad jediné, co nikdy nenapsal, je operní libreto,“ říká k Waltariho tvorbě Panu Rajala. Napsal například zdařilou a oceněnou detektivní trilogii propojenou postavou komisaře Palmua, kterou ovšem tehdy svého nakladatele nenadchl, protože se mu tento žánr jevil jako „ne příliš důstojný“.

Waltariho týden pořádá Skandinávský dům, probíhá od 24. do 28. října v Městské knihovně v Praze. Na programu jsou besedy, přednášky, román Egypťan Sinuhet pohledem egyptologa nebo promítání filmových adaptací Waltariho románů. Podrobné informace najdete na stránkách Skandinávského domu.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio