Parabible #18: Zakopaný talent a nepoznaný Král vesmíru

18. prosinec 2019

Dva příběhy nastavují situaci ze dvou různých stran – první příběh vypadá jako Ježíšova polemika s lidovými představami, jak Bůh hodnotí lidské skutky, druhé vyprávění naznačuje, že na konci věků záleží na praktickém milosrdenství více než na náboženství.

Podobenství o hřivnách, jak ho můžeme číst v Matoušovi v 25. kapitole ve verších 14–30, je vděčným tématem nedělních kázání. Často je vykládáno jako alegorie o účelném využití určitých lidských schopností nebo obdarování, k čemuž přispívá i to, že v některých verzích se archaické slovo hřivna překládá jako „talent“. Text o posledním soudu, jak nám ho zachoval evangelista Matouš v 25. kapitole ve verších 31–45, je nejsilnějším argumentem proti nominální víře, která se neprokazuje žádnými skutky.

Poslechněte si osmnáctý díl Parabible v podání Alexandra Fleka s úvodem Petra Wagnera.

Podcastová série Radia Wave Parabible vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Jednotlivé díly Parabible najdete postupně od 1. prosince každý den na stránce wave.cz/parabible a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty. Více informací o knize Parabible najdete na www.parabible.cz.

autoři: Alexandr Flek , Petr Wagner
Spustit audio

Související