Paralympiáda naplňuje olympijské ideály lépe než OH samotné. Není ale ztělesněné dobro

10. září 2021
Tribuna

Před pár dny skončily paralympijské hry v Tokiu. Navzdory několika zprávám o medailových úspěších české reprezentace se mladší a menší sourozenec olympiády příliš velké pozornosti nedočkal. Proč a jaká vůbec byla letošní paralympiáda?

„Obecně máme tendenci považovat paralympiádu jen za nějaké ztělesněné dobro. Nesmíme ale zapomínat, že na prvním místě je pořád sport. Paralympionici se kvalifikují na základě splnění limitů a jejich výkonnost je výsledkem tradiční sportovní dřiny, odříkání a sebeobětování, ostatně jako u běžných sportovců,“ vysvětluje Vojta Ondráček. 

Paralympijské hry, které jsou určeny pro sportovce se speciálními potřebami, se přitom ve světě těší velké popularitě. Podle údajů IPC sledovalo letošní událost 4,25 miliardy diváků. Přesto mediální pokrytí ze strany sportovních novinářů takovému zájmu neodpovídá. A i když se konají na stejném místě jako olympiáda, také se slavnostním pochodem národů a paralympijským ohněm, tím podobnosti končí.

02691751.jpeg

Zatímco olympijské hry mají kromě jednotlivých disciplín kategorizace dle pohlaví, případně váhových kategorií, u paralympioniků rozhoduje druh a stupeň postižení. A jen základních dělících kategorií je deset.

„Ale například Jihoafričan Oscar Pistorius, asi největší paralympijská celebrita, se z kategorie pro běžce s amputovanýma oběma nohama pod kolenem dobrovolně přesunul do těžší pro závodníky jen s jednou nohou,“ připomíná Ondráček. Navzdory tomu získal nejen šest zlatých medailí, ale díky své výkonnosti se kvalifikoval i na olympijské hry v Londýně. Čelil ale také kritice za to, že ho jeho protézy paradoxně zvýhodňují oproti ostatním závodníkům.

V čem je největší rozdíl mezi olympiádou a paralympiádou? Proč je menší mediální pozornost u paralympioniků problematická? Nejen pozitivním, ale i kontroverzním momentům světa handicapovaných sportovců se věnuje nová Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.