Pardubický kraj omezí spoje v oblasti Moravské Třebové a Jevíčka

20. únor 2018 10:00

Počet autobusových a vlakových spojů sníží Pardubický kraj od 4. března v oblasti Moravské Třebové a Jevíčka na Svitavsku Důvodem je jejich velmi nízké vytížení.

Omezit by se měly pouze o spoje v pracovní dny, uvedla Karolína Frýdová z hejtmanství.

"Nechali jsme udělat průzkum vytíženosti některých vlakových a autobusových spojů, z něhož jsme zjistili, že některé z nich převáží pouze jednoho nebo dva cestující denně," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

Jezdit přestanou například některé vlaky z Moravské Třebové do Dzbelu a zpět, ze Dzbelu do Chornice a Linhartic nebo autobusy mezi Městečkem Trnávka a Křenovem či Jevíčkem a Svitavami.

Pardubické autobusové nádraží bude fungovat zřejmě až do konce roku

Z autobusového nádraží odjíždí regionální spoje

Autobusové nádraží v Pardubicích asi zůstane v provozu minimálně do konce letošního roku. Nedávno ho od soukromého vlastníka koupila zbrojařská firma Czechoslovak Group, která ho chce využít pro jiné účely.

Pardubický kraj usiluje o zavedení mezikrajských autobusových spojů v nejvíce vytížených časech. "Jako náhradu za zrušené spoje vložíme od 9. prosince do autobusové linky Svitavy - Hradec Králové další spoje. V pracovních dnech tak bude nasazeno celkem jedenáct párů spojů," uvedl Kortyš.

Tyto dálkové spoje umožní obyvatelům Moravské Třebové a okolí pohodlnější dopravu do Hradce Králové. Od 1. ledna byla také zavedena ve spolupráci s Olomouckým krajem nová linka Konice - Šubířov - Jevíčko, kde je v provozu pět párů spojů v pracovní dny, z nichž jeden vede přes Dzbel.

zdroj: ČTK
Spustit audio