Parquet Courts se snaží kytarami oprášit garážovou poetiku New Yorku

26. červen 2014

Kytaroví lo-fi tradicionalisti Parquet Courts sice pochází z Texasu, ale za své město přijali New York. Jejich třetí deska Sunbathing Animal vychází na tamním indie labelu What´s Your Rupture, vzhlíží k slavným newyorským kapelám a energii čerpá ze sedmdesátkového punku Ramones. Zároveň udržuje při životě odkaz kapel jako Pavement.

Druhé album Parquet Courts s názvem Light Up Gold, mimo jiné inspirované generací beatniků, dokázalo překročit hranice undergroundu a upozornit na sebe v zástupu newyorských kytarovek. Oba frontmani Andrew Savage a Austin Brown se potkali na škole v Texasu, odkud se přestěhovali do New Yorku kolem roku 2010, kdy už začínali pracovat na první nahrávce American Specialties poháněné nadšením garážových kapel.

Nová deska Sunbathing Animal si už o čtyři roky později získala pozornost od hudebních serverů jako Pitchfork až po deníky New York Times nebo britský Guardian. Střídá se na ní přímočarý energický punk, třeba v eponymní skladbě Sunbathing Animal, s melodickým indie rockem, jako v hravé Instant Disassembly. Jednou z nečekaných žánrových odboček je pomalejší rocková balada She´s Rolling, zakončená únavným dvouminutovým sólem, nebo Always Back in Town, vedená surfrockovým sborovým vokálem.

Savage se snaží při psaní textů vnímat hudbu i pomocí vizuálů, zvuk nahrávky má být ztvárněný i na obalech alb, které dělá výhradně on. Většinou je jejich ústředním motivem nějaká banální relikvie newyorských ulic – třeba panáček z obalů od pizzy. Savage říká, že na něj město působí jako vizuální lexikon. Kapela vypráví vlastní příběhy z New Yorku ráda, důkazem je nejenom atmosférická skladba Stoned and Starving o každodennosti Queensu z předešlé studiovky.

03152961.jpeg

„Muzika, co hrajeme, je starobylá relikvie,“ přiznal trochu ironicky Brown v rozhovoru pro New York Times. Parquet Courts načítali od útlého věku punkovou kulturu ve fanzinech a stejně tak nasávali všechny zásadní kapely kolem sebe. Na Sunbathing Animal je cítit hodně vlivů a ty spolu nemusí nutně komunikovat. I přes svou možná až moc dlouhou stopáž je to ale deska, která v dnešní záplavě instantních garážovek dokáže zaujmout.

Hodnocení: 70 %
Parquet Courts – Sunbathing Animal (What´s Your Rupture, 2014), 46 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka