Parta v zrcadle čtvrtstoletí. Poslechněte si dokument o ztrátě iluzí o svobodě i Michaelu Jacksonovi

9. listopad 2019

Parta je autorská dokumentární reportáž o partě teenagerů, kterým je dnes přes čtyřicet. Sejdou se po letech, protože se ukázalo, že jejich hudební idol z puberty je pravděpodobně pedofil. Setkání vede ke společnému zavzpomínání na vyrůstání v komunismu, teenage roky těsně po revoluci a srovnání doby 90. let se současností. Jde o výpověď části jedné generace, která zažila nesvobodu a jsou jí blízké hodnoty pravdy a lásky.

Malá Míša, Kuba Kokáč, Velká Míša, Kuba Koucáč a Dan se potkávají po pětadvaceti letech od doby, kdy se objevili v dokumentu Olgy Sommerové a Jana Špáty. Dokument se jmenoval Parta a běžel na konci roku 1993 v televizi. Byl o skupině kamarádů, která vznikla spojením Kubových spolužáků z gymplu a kamarádů z fanklubu Michaela Jacksona. Parta se po čtvrtstoletí dává znovu dohromady hlavně proto, aby si promluvila o dokumentárním filmu Leaving Neverland, který letos zveřejnila HBO. Ten pojednával o tom, že Michael Jackson pravděpodobně zneužíval malé chlapce. Debaty o tom, co s námi ta informace udělala, rychle sklouzávají k tomu, jak se členům party žilo před čtvrtstoletím a jak se jim žije dnes. Rekapitulují se ideály, sny a hodnoty a přemýšlí se nad tím, co dobrého a zlého přinesla svoboda.

Dokument je protkán písničkou Man in the Mirror, která v Evropě hrála v době, kdy se hroutila Berlínská zeď, a která se během třiceti let přezpívala ve více než šedesáti coververzích. Její poselství je blízké řadě lidí po celém světě: „If you want to make the world a better place, take a look at yourself and then make the change.“

Jde srovnat deziluzi z historického vývoje se zklamáním z pádu teenagerovského idolu? Poslechněte si dokument Daniela Kupšovského Parta, který vysíláme v rámci cyklu DokuVlna.

Autor: Daniel Kupšovský
Dramaturgie: Brit Jensen

Daniel Kupšovský (* 1977) je absolvent experimentální a alternativní tvorby na FAMU (2006). V letech 2006–2012 režíroval dokumentární cykly pro Českou televizi (Noc s Andělem, Kosmopolis, Queer, Na cestě, Naše tradice, Tajemství zdravého života). Mezi roky 2012 a 2017 pracoval v Londýně jako producent propagačních videí pro České centrum, British Library, Google a další. Svůj první audiodokument natočil během referenda o brexitu v červnu 2016.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.