Party hymny i mileniální blues. Stimulující výkyvy nálad přináší Tove Styrke, duo Honne, Rejjie Snow a dřevorubec Tyler

23. červen 2021
Topinky

Do aktuálního týdne jsme vkročili mokrou nohou přímo na dancefloor. Rejjie Snow nasazuje disko kalhoty, housové trapky oprášil klasik Michael Gray a v maniodepresivním elektropopu se topí švédská mileniálka Tove Styrke. Objevem týdne je britské dívčí kytarové duo Wet Leg, které nám servíruje mix kytarových riffů a příjemné jízlivosti. Jump In!

Tyler, The Creator – Lumberjack
Credits: Tyler Okonma, Larry Willis, Anthony Berkeley, Robert Diggs, Arnold Hamilton, Paul Huston
Label: Columbia
Album: Lumberjack single

Za skvěle přijatou desku Igor z roku 2019 dostal Tyler, The Creator svoji první Grammy. O to víc bylo očekávané šesté album rapové hvězdy, která v březnu oslavila třicátiny. Deska se jmenuje Call Me If You Get Lost, vyšla 25. června a Tyler ji ohlásil singlem Lumberjack. Track sampluje horrorcoreové pionýry Gravediggaz a je ve znamení návratu k tvrdému rapu, který Tyler opustil na posledních dvou deskách ve prospěch funku. Klip k tracku si Tyler natáčel sám, ale pod přezdívkou Golf Wang.

Honne – What Would You Do? ft. Pink Sweat$
Credits: James Hatcher, Andy Clutterbuck, David Bowden, Kevin Carbo
Label: Atlantic
Album: What Would You Do? single

Britské elektronické duo Honne, pohybující se na hraně romantizujícího synthpopu a současného R&B, se během covidového roku věnovalo především remixování a vydalo letní mixtape No Song Without You. Na letošek ale ohlašuje doslova novou éru kapely. První předzvěstí je nejnovější singl What Would You Do?, k němuž si londýnská dvojice přizvala amerického zpěváka a producenta Pink Sweat$, který je známý i spolupracemi s filadelfskou kolegyní Tierrou Whack.

„V minulosti jsme se vždy do jisté míry omezovali. Dostali jsme se k úseku písně, který je opravdu vzrušující, ale raději jsme se stáhli. Teď jsme se ale vykašlali na pravidla a udělali přesně to, co jsme chtěli,“ dodávají ke vzniku tracku Andy Clutterbuck a James Hatcher alias Honne.

Rejjie Snow – Disco Pantz ft. Tinashe & grouptherapy
Credits: Alex Anyaegbunam, Coy Stewart, Elijah Johnson, Jadagrace Michiko Gordy-Nash
Label: 300 Entertainment
Album: Disco Pantz single

Irský rapper a producent Rejjie Snow chystá na 9. července nové album Baw Baw Black Sheep, na kterém se v roli hostů objeví třeba zesnulý rapper MF DOOM nebo švédská zpěvačka Snoh Aalegra. Singlem, který album propaguje, je skladba Disco Pantz, do které si Rejjie Snow pozval americkou zpěvačku Tinashe a losangeleský rapový kolektiv grouptherapy.

Společný singl Snow popisuje jako „náladovku pro všechny starý kámoše, kteří se u ní můžou odvázat“. Celé album Baw Baw Black Sheep je pak podle něj jako soundtrack k dětské knize Karlík a továrna na čokoládu.

Michael Gray & James Hurr – Jump In ft. RoRoe
Credits: Michael Gray, James Hurr, Rosemary Benson, Jim Irvin, Sal Still
Label: Perfect Havoc
Album: Jump In single

Už brzy to bude neuvěřitelných sedmnáct let od doby, co se housová legenda Michael Gray dostala s hitem The Weekend na samotný vrchol britské taneční hitparády. A vypadá to, že by se tam mohl dostat znovu – s novinkou Jump In, na které se Gray spojil s producentem Jamesem Hurrem a původem britskou, ovšem v New Yorku usazenou rapperkou a textařkou RoRoe, která už má za sebou i studiovou spolupráci s Rihannou. Chytlavý track hned po vydání označili Mollie King a Matthew Edmondson z BBC Radio 1 za jasnou „party hymnu“ a nám nezbývá než souhlasit.

Joy Crookes – Feet Don’t Fail Me Now
Credits: Joy Crookes, Barney Lister, Joel Pott
Label: Insanity/Sony
Album: Feet Don't Fail Me Now single

„Doufám, že skladba povzbudí lidi k tomu, aby byli o něco odvážnější. Je důležité se otevřít vůči dialogu, mluvit nahlas o problémech, dělat chyby – je to v pořádku a jen tak se něco změní,“ říká britská hudebnice Joy Crookes ke své znamenité skladbě Feet Don’t Fail Me Now, na které je znát silný vliv doo-wopu, jazzu a soulu.

Crookes předloni udělila BBC čtvrté místo v prestižní anketě Sound Of 2020 a loni získala nominaci na cenu Brit Awards pro Hvězdu budoucnosti (Rising Star Award). Vysoké ambice potvrzuje i na novince, kterou produkovala trojice Barney Lister, Blue May a Tev’n (Celeste, Lily Allen nebo Kindness).

Tove Styrke – Mood Swings
Credits: Tove Styrke, Sorana Pacurar, Christoph Andersson, Noah Conrad, Jenna Andrews
Label: Milkshake
Album: Mood Swings single

Po dlouhých třech letech se vrací švédská zpěvačka a někdejší finalistka soutěže Swedish Idol Tove Styrke, která zažila v uplynulém desetiletí nemálo vrcholů. Její explozivní elektropop sbíral uznání nejen ve Skandinávii, ale i v Americe: mezi velké objevy ji počítal list New York Post a její píseň Say My Name ze zatím posledního alba Sway (2018) zařadil magazín Rolling Stone mezi 100 nejlepších songů dekády.

Ve svém aktuálním singlu Mood Swings vzdává Tove hold svým nejlepším i nejhorším stránkám. „Někdy se opravdu nenávidím. Ale snažím se tomu předcházet. Poslední tři roky jsem prožívala deprese, hluboce se zamilovala, přežila jsem švédskou hudební reality show, pořídila si auto a uvízla v mileniálním blues,“ poznamenává k divokým životním i náladovým veletočům posledních let sama zpěvačka a dodává: „Někdy se cítím jako dospělá, jindy zas jako dítě. Ale každopádně svobodná.“

Wet Leg – Chaise Longue
Credits: Rhian Teasdale, Hester Chambers, Jon McMullen, Alan Moulder
Label: Domino Records
Album: Chaise Longue single

Nově vzniklé dívčí kytarové duo Wet Leg vstupuje na hudební scénu s čerstvě podepsanou smlouvou u labelu Domino Records. Na anglickém ostrově Wight narozené Rhian Teasdale a Hester Chambers mezi své hudební vlivy řadí dívčí skupinu Ronettes, Jane Birkin, Ty Segalla nebo Björk – největší žánrový překryv je ovšem znatelný třeba s postpunkovými Dry Cleaning.

Před výjezdem na tour po Británii o sobě Wet Leg dávají vědět s debutovým singlem Chaise Longue, který je plný hravých kytarových riffů, jízlivosti a zčásti i mluveného slova. Novinku, jejíž produkci obstaral Jon McMullen a její mix a master pak Alan Moulder (Arctic Monkeys, Foals), doplňuje i videoklip s venkovskými šaty a klobouky, který si členky Wet Leg zrežírovaly samy.

Timea – Lose My Air
Credits: Timea Gregová, Erik Horák, Tomáš Karásek
Label: self-released
Album: Lose My Air single

Dvaadvacetiletá bratislavská – ale v současné době v Praze usazená – zpěvačka Timea se po vydání debutového EPčka Confusion Of Warmth v posledních měsících kromě tvorby nového singlu věnovala také sestavení kapely a přípravě na živá vystoupení. Toto léto ji tak bude možné zastihnout naživo jak na festivalech v Česku, tak i na Slovensku.

Novinka Lose My Air, která ještě před oficiálním vydáním putuje do naší rotace, vznikla v rámci pokračující zpěvaččiny spolupráce s Erikem Horákem ze studia Lososound – ten se postaral o produkci. „Je o emočním spojení a nevyřčených pocitech,“ říká Timea k tracku, k němuž vznikl také videoklip pod taktovkou mladého filmaře Erika Oslance.

Bylo už Filipovi sedmnáct? S jakou rourou by se Aleš rád spojil? Vědí vůbec moderátoři Topinek, co je upřímnost? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.