„Pást ovce je dream job. Snažím se k tomu vést i vnuka,“ říká bača ze svahů pod Ještědem

29. květen 2018

„Mám tady na Liberecku farmu. S ovcemi jsem denně,“ říká na svahu s výhledem na Ještěd pastevec Roman Zdeněk. Při cestě do kopce se opírá o vysokou dřevěnou hůl. Na hlavě má nasazený masivní hnědý klobouk z plstěné vlny. Stádo ovcí mu pomáhá hlídat jeho čtyřletá černobílá border kolie, která vytrvale běhá sem a tam podle anglických povelů.

„Je to hezká práce, řekl bych dream job. Samozřejmě ale záleží na počasí. Ovčáctví v Česku chybí. Lidi, kteří to u nás dělají, se to naučili, protože je to baví. Že by se tu ale někdo učil bačou, to tu neexistuje. Je to jen o tom, aby měl člověk k pasení ovcí nějaký vztah a chtěl se to naučit. Já se k tomu snažím vést vnuka, abych měl následovníka,“ říká Roman.

Počet chovaných ovcí v Česku dlouhodobě roste. Letos se jejich počet meziročně zvýšil o 1 774 na víc než 218 tisíc. Malých farem v tuzemsku přibývá a lidé mají o farmářské výrobky zájem.

„My se tady v okolí všichni známe. Když je potřeba a farmář nemá psa, případně má větší počet ovcí, než ten pes zvládne, tak si pomůžeme. Jeden pes zvládne tak sto ovcí,“ popisuje bača. „Může se stát, že podceníte situaci a ovce vám utečou. Jednou se mi stalo, že mi utekly, protože tu srna prorazila ohradníky. Nakonec jsme je ale našli na jiné pastvině. Vrátily se na chleba.“ Na jaře a v létě je podle něj pasení ovcí dobrým sezónním přivýdělkem.

Roman Zdeněk se stal bačou na Liberecku

Než si Roman Zdeněk založil farmu, pracoval s manželkou v automobilovém průmyslu. „Vůbec mi to nechybí. Upřímně řečeno, už bych se tam nevrátil. Jedinou věcí, kterou teď postrádám, je kolektiv lidí, se kterým jsem pracoval. Musel jsem je řídit, musel jsem se na ně spolehnout. Teď se musím spolehnout jen sám na sebe.“

Kopce na Liberecku jsou podle bači na pasení ovcí ideální. „Je tu spousta svahů a údolí. Jsou tu rezervace, kam nesmí technika, a to kvůli chráněným rostlinám. Sem ty ovce prostě patří. Je to přirozená péče o okolí. Nic to nestojí a ovce se navíc nažerou, takže je udržujete v dobré kondici,“ říká Roman.

Po svazích chodí liberecký bača celé dny. Nad čím při procházkách kolem Ještědu přemýšlí? A na jaké povely slyší ovčácký pes? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.