Pátá série Koruny se blíží. Příběh královské rodiny je soap opera, říká historička Johana Kłusek

8. listopad 2022

Pátá série seriálu Koruna se na Netflixu objeví ve středu 9. listopadu. Tentokrát se můžeme těšit na třaskavé události první poloviny devadesátých let. S historičkou Johanou Kłusek jsme se podívali na nejdůležitější momenty předchozích čtyř řad. Pusťte si novou epizodu podcastu Kompot.

Koruna, v angličtině The Crown, je britsko-americký seriál natočený pro Netflix v žánru historického dramatu. Sleduje fascinující život královny Alžběty II. od chvíle, kdy si bere prince Phillipa a zejména od její korunovace v roce 1953. Zatím poslední čtvrtá řada se mimo jiné věnovala vztahu jejího nejstaršího syna Charlese, dnes už krále Karla III., s princeznou Dianou v osmdesátých letech.

Pátá série se zaměřuje na 90. léta, což bylo období plné skandálů, které britskou monarchií a tou pomyslnou Korunou otřáslo asi zatím nejvíce. Princezna Diana se tehdy také začala naplno věnovat charitativní práci například ve válečných zónách. „Bude zajímavé sledovat, jak to bude (Diany charity a aktivity) zobrazené, jestli jako kalkul, kterými si chce naklonit veřejnost, nebo jako upřímné iniciativy,“ říká historička Johana Kłusek z Fakulty sociálních věd univerzity Karlovy.

Co pikantního seriál Koruna neukázal, pokud jde o vztah krále Charlese a jeho manželky Camilly? Proč se nevěnoval ani charitativní práci Diany s nemocnými HIV a AIDS nebo temné britské koloniální minulosti? Pusťte si Kompot a zjistíte, proč byla královna Alžběta zásadní pro ikonografii britské monarchie a jak to následující panovníci budou mít těžké. A sledujte nás na Instagramu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.