Pátek třináctého: Vrah v hokejové masce porcuje lidi ve filmu, videohře i na skautském táboře

11. říjen 2017

Každý hororový fanoušek ví, že pátek třináctého je nejlepší oslavit na skautském táboře Crystal Lake, nejlépe s mačetou zaraženou v hlavě. Několika vybraným snaživcům se to tento týden dokonce poštěstí téměř doslova. První díl hororové série Pátek třináctého se totiž natáčel v reálném skautském táboře, který dodnes funguje. Jednou do roka se v něm pořádá speciální tematická prohlídka pro milovníky maskovaného vraha s hokejovou maskou Jasona Voorheese.

Jason je dnes takovou celebritou, že pokud byste ho potkali, k čemuž by nejspíš došlo uprostřed hlubokého lesa za deštivé noci, patrně byste ho poznali, i pokud jste nikdy neviděli žádný díl hororové série Pátek třináctého. Spolu s Freddiem Kruegerem z Nočních můr v Elm Street a Michaelem Myersem, který si v kalendáři jako datum pro své sadistické řádění pravidelně zakroužkovává Halloween, je to totiž nejikoničtější figura subžánru slasher. Jeho zlatým věkem byla osmdesátá léta a už v následující dekádě si z žánrových klišé dělala legraci série Vřískot. Většina epizod Pátku třináctého opravdu nenabízí o moc víc než jen sledování toho, jak Jason postupně porcuje stále nové a nové skautské vedoucí, kteří se vypravili do jeho rejdiště, tábora Crystal Lake.

Každý hororový fanoušek ví, že pátek třináctého je nejlepší oslavit na skautském táboře Crystal Lake, nejlépe s mačetou zaraženou v hlavě

Přesto není od věci oslavit letošní říjnový pátek třináctého právě sledováním některé z epizod této série. K nejlepším patří třeba ta s pořadovým číslem šest, a to kvůli svižnému tempu, nenapodobitelné osmdesátkové atmosféře, nápaditosti některých mordů a sebeironickému nadhledu. Za pozornost stojí i pokračování s názvem Jason X, kde se maskovaný zabiják vydá do vesmíru, nebo jeho crossover s Freddie Kruegerem ve filmu Freddie vs. Jason. Ty nejdobrodružnější povahy určitě docení devátou epizodu Jason Goes to Hell, v níž šel s Jasonem do pekel celý film. V epizodě, považované za nejslabší z celé série, Jason umře a promění se v slizkého červa, který se stěhuje do těl různých hostitelů a hledá svou sestru, skrze niž by se mohl znovu zrodit v plné fyzické síle. Příjemně přihlouplý snímek se určitě vyplatí sledovat s velkým nadhledem.

Ideální způsob, jak strávit pátek třináctého, je samozřejmě jít přímo ke zdroji, totiž do tábora Crystal Lake. První díl filmu natočený v roce 1980 se odehrával v reálném skautském táboře v Hardwicku v New Jersey jménem No-Be-Bo-Sco. Tato respektovaná instituce byla založena v roce 1927 a funguje jako skautský tábor dodnes. Místo, kde slavný tvůrce speciálních efektů Tom Savini předstíral, že Kevinu Baconovi psychopatický zabiják probodnul krk kopím, je po celý rok uzavřené pro veřejnost. Jednou za rok ale správci vpustí do tábora kromě skautíků i vybrané hororové fanoušky a nechají je splnit si tu bobříka odvahy podle Jasonových představ. Na celou akci je nutné si koupit lísky s velkým předstihem, protože bývají rychle vyprodané. Pro nejzapálenější voorheesofily skauti z No-Be-Bo-Sco nabízejí také unikátní sadu suvenýrů, včetně autentické vody nebo písku z tábora.

Pro ty, kteří nebudou mít na pátek třináctého cestu kolem Hardwicku v New Jersey, existuje ovšem ještě jedna alternativa, jak si udělat procházku po Crystal Lake a ještě se u toho nechat zabít Jasonem. V letošním roce totiž vyšla počítačová hra Friday the 13 The Game, kde jsou mapy jednotlivých úrovní vytvořené přesně podle míst, v nichž se odehrávaly epizody filmové série. Jde o zábavnou online hru pro více hráčů, kde jeden ze skupiny hraje za Jasona a ostatní za táborníky. Jasonovým úkolem je táborníky zabít, ostatní naopak musí z tábora zmizet, nebo přivolat pomoc. Pokud tedy nemáte možnost nechat si zarazit mačetu do hlavy při prohlídce reálného tábora, můžete se nechat zabít alespoň virtuálně při hraní Friday the 13th The Game, nejlépe samozřejmě v pátek 13. října.

Nová rubrika Radia Wave Ektoplasma je pětiminutová seance věnovaná sci-fi, fantasy a hororu, která vás každou středu v 16:20 vezme z vnějšího vesmíru až na Dno pytle a zase zpátky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.