Paternoster Session Radia Wave v nominaci na Křišťálovou lupu za nejlepší online video roku 2019

26. září 2019

Křišťálová lupa je ocenění, které se každoročně uděluje nejlepším počinům zveřejněným na českém internetu a pořádá je server Lupa.cz. Za rok 2019 se v kategorii Nejlepší online video dostala do nominace i série hudebních videí z výtahu, který nikdy nestaví – Paternoster Session Radia Wave. Pokud jste si české hudebníky ve výtahu oblíbili, můžete pro ně hlasovat na stránkách cen.

Radio Wave doposud vyprodukovalo 10 videí z technické památky, kterou je páternoster ve funkcionalistické budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici. Mezi interprety, kteří si zkusili nahrát svoji píseň ve stísněných podmínkách kabinky, byli třeba Kapitán Demo, kapela Zrní, Ventolin, Leto s Monikou nebo hudebnice Palma. „Napadlo nás to s Bárou na obědě, kdy jsme přemýšleli, jak bychom mohli vyšperkovat vystupování kapel u nás ve studiu, a vzpomněli jsme si na Tiny Desk Concerts, které dělá NPR,“ přibližuje multimediální redaktor Radia Wave Matěj Schneider, jak vznikla prvotní idea.

Webeditorka Bára Linková pak spolu s Matějem, Jakubem Kaifoszem a zvukařem Jardou Pokorným stáli u výroby každého z dílů. „Ořezaná forma songů, se kterou musí interpreti nastoupit do páternosteru, ukazuje jejich tvorbu často v daleko krystaličtější formě, zbavenou všech zbytečných mašlí a kudrlinek. Dostává hudebníky mimo jejich komfortní zónu a ukazuje jejich tvorbu osekanou na dřeň,“ vysvětluje hudební dramaturg Jakub Kaifosz, který se jako Lazer Viking sám výtahem projel, co je mu na celém projektu nejsympatičtější.

Na hudebníky při natáčení v páternosteru, který je obecně mylně považován za nebezpečný způsob přepravy, čekají nemalá omezení technického rázu. Například Zrní se se svými pěti členy logicky do výtahu nevešli, z jejich nahrávání se tak stal poměrně náročný mix běhání do schodů a rytmické kombinatoriky. „Narvat všechnu techniku do toho malého prostoru je prostě náročný. Největší nervy jsou každopádně vždycky lepení gaffou GoPro na stěnu páteru,“ popisuje úskalí natáčení Matěj Schneider.

„Funkcionalistická budova Českého rozhlasu disponuje výjimečným stavebním prvkem běžně nepřístupným veřejnosti – páternosterem. Prostřednictvím našeho projektu Paternoster Session umožňujeme fanouškům Radia Wave i Českého rozhlasu podívat se do útrob tohoto oběžného výtahu,“ doplňuje šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová. Paternoster Session bude dál pokračovat rapovou sérií, kterou momentálně odstartoval Hasan z Milion+. Další jména jsou prozatím překvapením. Pokud se vám tenhle technický unikát jak ze sbírek Národního technického muzea zalíbil, ale do dne otevřených dveří Českého rozhlasu je ještě daleko, tak si buď můžete odříkat pár otčenášů (pater-noster = latinsky otče-náš), nebo si pustit některé z videí Paternoster Session. Spolu s "páterem" soutěží o ocenění Křišťálová lupa také zpravodajský portál Českého rozhlasu iRozhlas - pro oboje můžete hlasovat tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.