Patrik Eliáš: Konec hokejové kariéry jsem zvládl dobře, přebytečnou energii se teď snažím dávat správným směrem

23. květen 2021

„Po konci kariéry se snažím hodně sportovat, ale energii a emoce už nemám tolik kam dávat. Někdy se to negativně projeví doma,“ říká hokejová legenda Patrik Eliáš, která v americkém klubu New Jersey Devils hrála dvacet let. Tam taky na slavnostním ceremoniálu po konci jeho kariéry vyvěsili ke stropu jeho dres a jako poctu už nikdo nikdy v týmu nemůže nosit číslo 26.

V „Pattyho“ mládí mu někteří trenéři ale úspěch moc nepředpovídali. „Stejně vyhasneš jak papír!“ „Tahle věta od jednoho trenéra z mládí mi utkvěla v paměti. Ale mělo to na mě spíš motivační účinky.“ Jak to, že si z takových poznámek jako mladý nadějný hokejista nic nedělal? Mohla za to přísná výchova jeho otce, nebo snad to, že měl dva starší bratry, kterým se chtěl vždy vyrovnat?

„O emocích se s tátou nebavíme, vždycky jsme si to vyříkali sportovně. Až teď jsem mu nedávno řekl v rychlosti, že ho mám rád,“ odpovídá na otázku, zda se někdy bavil s tátou o citech, a dodává: „Jsem nervózní, když sdílím své emoce.“ Kdy Patrik naposledy brečel? Kdy naposledy se cítil jako chlap?

Poslouchejte nový díl Pochlap se s Patrikem Eliášem, který napřímo odpovídá na otázky Václava Roučka.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka