Paulie Garand vydává druhou desku u Ty Nikdy

3. září 2012

Mnoho rapperů si chce zahrát velkou roli, prosté následování formy ovšem působí často jako tragédie. Pak se ale objeví někdo, kdo je sám naplněn zajímavým obsahem a volí tolik různých výrazů a forem vyjádření, že se díky němu dostává rap trochu blíž k poezii.

U Paulie Garanda to platí, a to nejen proto, že působil ve skupině BPM, tedy Básníci před mikrofonem. Na hiphopové scéně byl tehdy díky svému poetickému přístupu téměř jedináčkem, měl k sobě naštěstí Lipa a Kenny Rougha. V roli rappera se z něj později stal Harant, takový byl název první sólové desky, kterou vydal na labelu Ty Nikdy. Byl to výrazný přechod z básnického rozjímání k drzejšímu diktátu, kterým si Paulie profackoval cestu k velkému počtu fanoušků. Z poslední desky je ale jasné, že nic z poetiky neztratil.

Na desce V hlavní roli se objevuje mnoho hostů od kolegů z labelu až po soulovou zpěvačku s mocným hlasem Eriku Fečovou (Navigators, Private Collective). I když Paulie sám produkuje a je autorem několika remixů, beaty mu postavili převážně Kenny Rough, ODD, ale i Fatte nebo i DTonate, jak uslyšíte v záznamu pořadu, obstojí s přehledem vedle zahraniční produkce podobného ražení.



Svůj pohled na svět Paulie nevkládá jen do slov, pracuje i s obrazy. Studoval režii a je autorem mnoha klipů, nejen ke svým trackům, ale například i pro Ideu a Fatta, Pio Squad a další. To, čím dalším přispívá k chodu labelu Ty Nikdy, čím si rozšiřuje slovní zásobu, zda plánuje novou desku BPM, zda rád tančí, jak moc je posedlý VHS, kam se poděl klip k tracku V cizích rolích, i odpovědi na vaše otázky najdete v záznamu minulého Krutonu.

Živě se s ním můžete setkat na Freestyle Mondays v Chapeau Rouge 10. září. Seznam dalších koncertů celého labelu Ty Nikdy najdete na www.tynikdy.cz/koncerty.

V příštím Krutonu vás čeká rozhovor s producentem Raazyphem a 24. září přijde svou novou desku představit DJ Fatte, který v druhé polovině pořadu možná namíchá i svůj set.

autor: Mary C
Spustit audio