Pavel Mandys o komiksu v ČR: Letos vyšly už 4 skvělé tituly, ceny Muriel by kvalitu měly odrážet líp

10. červenec 2018

Ve spolupráci se sdružením Sequence vznikla na konci června Česká akademie komiksu, jejímiž zakládajícími členy jsou kromě výtvarníků, scenáristů a překladatelů také publicisté, teoretici a nakladatelé. O stavu českého komiksu a plánech ČAKu mluvil ve studiu iniciátor jeho založení a zároveň šéf Magnesie Litery – Pavel Mandys.

„Začátek vzniku ČAKu spadá někam do konce loňského roku, kdy jsme se sešli se sdružením Sequence, které do té doby pořádalo komiksové ceny Muriel, a společně jsme konstatovali, že takhle to dál nejde,“ vysvětluje Pavel Mandys. Po zrušení Komiksfestu totiž podle něj ceny Muriel ztratily platformu a místo, kde by mohly být pravidelně udělovány. „Poslední dva ročníky Murielu se příliš nepovedly a myslím si, že když má český komiks čím dál lepší úroveň, měly by i komiksové ceny probíhat důstojněji a s větším zájmem veřejnosti,“ dodává.

Nejbližší ročník cen chystá nově založená Česká akademie komiksu na leden 2019 a vzhledem ke krátkému časovému období možných příprav bude „spíše zachraňovací a udržovací“. „Předdomluvené je pražské Bio Oko a pracujeme na tom, aby vyhlašování bylo důstojnější než předchozí dva ročníky,“ upřesňuje Mandys, podle kterého v Česku jen během první poloviny letošního roku vyšly čtyři velmi povedené komiksové romány.

„I když Lucie Lomová je třeba výrazná osobnost, tak u starší generace převažují muži,“ neváhá Mandys s odpovědí na otázku ohledně vyváženosti počtu komiksových autorů a autorek. Mezi mladšími tvůrci naopak vnímá větší vyrovnanost. „Když se mluví o tom, že v literatuře jsou aktuálně aktivnější a lepší spisovatelky, tak možná podobná vlna je v té nejmladší generaci komiksových kreslířek a scenáristek.“ Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.