Pec na lidi, ozvěna i Václav Neckář. Umění ovládlo Pokoje v opuštěné budově na Hybernské

13. listopad 2018

Prázdné místnosti dlouho nevyužívané univerzitní budovy v Hybernské dočasně obývá roztodivné vybavení. V jednom z pokojů vznikla imerzivní alegorická pec na lidi, jinde pěje ódu na ústeckou pryskyřici Václav Neckář a opodál se nebáli v knihovně vystavit exkrementy. Do kampusu se nastěhovalo nejmladší umění studentů z celé republiky, aby kontrastovalo s nedalekými centry obchodu a turismu.

Letošní ročník Pokojů chtěli organizátoři trochu posunout. Přehlídka nejmladšího umění z 15 vysokých škol po šesti letech živelného vystavování dostala kurátorský dozor Kristýny Péčové. Ještě před instalací výstavy bylo nutné vyhlásit open call, z něj se podle zaslaných anotací vybíralo mezi přihlášenými ateliéry, kterých bylo víc než pokojů. Nakonec se vystavuje ve 47 místnostech. Každý z ateliérů se měl při vybavování svého pokoje uměním držet jednotného zastřešujícího tématu „ozvěny“. „Na Pokojích vystavují studenti jak volného umění, tak designu, tak třeba architektury. V zásadě je ozvěna relativně obecné téma, ke kterému se může každý snad vztáhnout,“ odůvodňuje kurátorka výběr tématu výstavy.

Po páteční vernisáži, která tradičně prověřila trvanlivost návštěvníkům přístupných pokojů, nezůstanou instalace jen tak ladem. „Čeká nás toho ještě samozřejmě spousta, my už tady jako organizátoři skoro bydlíme, protože o tu výstavu je potřeba pečovat. Není to nějaká výstava, která by byla za sklem, ale návštěvníci vchází dovnitř,“ popisuje údržbu výstavy Péčová, která zároveň zve na doprovodný program. „Především asi na sérii přednášek, která proběhne ve čtvrtek (15. listopadu), která bude věnována mimogalerijnímu vystavování.“ 

Z výstavy Pokoje 2018

Ve čtvrtek navíc čtveřice přednášejících jakožto porota Pokojů vyhlásí nejzajímavější realizaci letošní přehlídky. Během týdne probíhají ještě workshopy tvůrčího psaní a umělecké kritiky pod patronátem Ceny Věry Jirousové.

„Hrozně se mi líbil pokoj, ve kterým byly světlý závěsy látek a byly na nich napsaný krátký slova jako ‚zamysli se, poslouchej, zastav se‘ a do toho tam foukal vítr z větráku a v tom pokoji vlály ty látky,“ vzpomíná na svoji oblíbenou realizaci jedna z návštěvnic. K zamyšlení nebo poslouchání ozvěny letošních Pokojů se můžete zastavit v Hybernské do neděle 18. listopadu.

Jaké principy imerze využili studenti ateliéru Nová média I pražské AVU při přípravě pokoje „Pec na lidi“? V kterém pokoji je převážně ticho a prázdno a proč v pokoji 31 zpívá Václav Neckář o pryskyřici? Pusťte si celou reportáž z výstavy studentského umění POKOJE 2018.

Spustit audio