„Péct chleba je psychohygiena,“ říká pekařka a bloggerka Juliana Maškrtnica

4. květen 2017

„Mám ráda pšeničné pečivo, je to nezdravé, je to smrt…,“ směje se Juliana, která peče kváskový chleba i nejrůznější sladké buchty, jidáše nebo vánočky. Bloggerka, která sdílí recepty a rady na webu Maškrtnica, si kynuté těsto z kvásku zamilovala, protože je živé. „Je to spontánní aktivita, která vyvěrá z přírody, a já ji můžu (a nemusí to vždycky vyjít) ovlivňovat,“ vysvětluje zdatná pekařka.

Vlna gastro šílenství zasáhla i oblast pečení chleba, a proto se i u nás hodně lidí začalo zajímat o možnost péct doma. „Je to podobné, jako když přemýšlíme, jestli se vyplatí si doma vařit. Člověka to musí bavit. Ideální chleba podle našich představ by stál kolem sta korun, nejde ale až tolik o peníze, je to psychohygiena. Vyplatí se to finančně a zároveň to lidé mají jako koníčka,“ vysvětluje motivace k pečení Juliana. Své domácí výtvory nejčastěji rozdá kamarádům, velkou část spotřebuje i její vlastní rodina, čítající zatím dva dospělé a kojence.

Provozoven, které prodávají kvalitní chleba podobný tomu domácímu, prý u nás pomalu přibývá. Zároveň ale bude vždy potřeba prodávat chleba levnější, a tím pádem dostupnější. „Všichni chtějí slyšet, že úroveň běžného pečiva v obchodních řetězcích je strašlivá. Já si ale myslím, že za těch 26 korun dostaneme poživatelný kus chleba a do popelnice bych ho neházela. V každé zemi je ekvivalent eurového chleba a to, co se dá koupit u nás, je vlastně super,“ říká Juliana, když si vzpomněla, jak jí chyběl chleba třeba na roadtripu v Americe. Pokud máte pocit, že za vaše nepodařené pokusy o domácí chleba může třeba trouba, budou na vině podle odbornice spíš vaše nešikovné ruce. Všechno se ale prý dá natrénovat.

Chléb od Maškrtnice

Rady, jak na tradiční pochoutku, najdete na blogu a sociálních sítích Maškrtnica a více nejen o pekárenském provozu nebo bezlepkové dietě si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.