Personalista není jen vyhazovač, ale i kněz bez svěcení

18. prosinec 2019

Moderátorky Buchet tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly mladého personalistu Davida. A ptaly se ho na to, jak se stoprocentně nechovat u přijímacího pohovoru a jak najít správnou recepční. David vytáhl z rukávu nejen cenné rady z praxe, ale i traumatické historky o rukole a krádeži zakysané smetany.

Běžný den personalisty tedy překvapivě nevypadá tak, že jen dělá pohovory a vyhazuje nezdárné zaměstnance, ale i řeší konflikty u výrobní linky a poslouchá stížnosti na malý plat a nešťastnou lásku. Občas dojde i na urovnání hádky mezi lupičem kysané smetany a okradenou obětí. 

Buchty pak vytáhly svá traumata z přijímacích pohovorů. Zuzana byla jednou personalistou odmítnuta, protože jako Kozorožka vykazovala velký individualismus – nebo jí to tak alespoň bylo vysvětleno. Zuzana pak vytáhla zcela mimo téma radu, že v Thajsku si můžete nechat padělat jakýkoli diplom, třeba i ten z medicíny, a pak se s ním jde chlubit u nového zaměstnavatele. 

David pak utrousil několik rad, co rozhodně nedělat: rozhodně se do sívíčka nefotit v kostýmu ze Hry o trůny a neptat se hned na prašule. Je totiž potřeba vyvolat dojem srdcaře, který se netěší jen na stravenky a flirt na vánočním večírku, ale i na pracovní úspěchy. Mladý personalista si také otevřel srdíčko: stalkují ho totiž zaměstnanci, kteří mu posílají neslušné návrhy na pelešení přes Tinder. David se ale nemá u koho vybrečet, protože v jejich firmičce není další personalista. A jako krásnou tečku na konec ještě vysvětlil, proč má komplikovaný vztah k rukole.

Chcete si vzpomenout na to, jak vás před pár lety šikanoval u přijímacího pohovoru personalista proto, že jste narození ve znamení Blíženců? Poslechněte si aktuální díl Buchet a uleví se vám, že v tom rozhodně nejste sami.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.