Pět a půl roku. Bývalého ministra financí nedokázal před vězením zachránit ani Miloš Zeman

4. srpen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Prvním ministrem, který po roce 89 skončil ve vězení, byl Ivo Svoboda, ministr financí v Zemanově vládě v letech 1998 až 1999. Společně s poradkyní Barborou Snopkovou je v roce 2005 poslal pražský soud na pět a pět a půl roku. Rozsudek jim přičítal tunelování mělnické firmy Liberta, známého výrobce kočárků.

Oba se v polovině 90. let pustili v rámci privatizace do podnikání ve společnosti vyrábějící kočárky i invalidní vozíky.

Svoboda se stal místopředsedou představenstva. Na podnikání si v bance půjčili šest milionů, ale jen 500 tisíc použili pro provoz firmy. Zbytek peněz odešel do jiné společnosti k úhradě dluhů. Liberta nakonec skončila v konkursu a továrna, jejíž výrobky provázely maminky a děti už od roku 1923, zkrachovala.

Svoboda se Snopkovou se obhajovali i tím, že výdělečnou produkci kočárků převedli do jiné společnosti, zadluženou část Liberty chtěli zachránit. Soud jejich obhajobu, ani tvrzení, že kauza má politické pozadí, neuvěřil.


Od policejního stíhání Iva Svobodu neuchránil ani fakt, že ho Miloš Zeman v roce 1998 jmenoval do první sociálnědemokratické vlády. Ivo Svoboda se tak v praxi stal paradoxně jediným hmatatelným výsledkem Zemanovy protikorupční akce Čisté ruce.

Oba odsouzení, kteří měli v minulosti mj. na starosti i pokladnu a hospodaření ČSSD, nastoupili do výkonu trestu v roce 2005, vězení opustili poté, co si odpykali polovinu trestu.

Celý případ měl paradoxní dohru. Snopková zažalovala po návratu z vězení český stát o miliardu korun za to, že společnost vytuneloval ještě před jejím a Svobodovým příchodem.

Stát podle jejího názoru vložil do Liberty mnohem méně majetku, než bylo uváděno v privatizačních materiálech. Soud však jejím nárokům nevyhověl.

Ivo Svoboda se z politiky stáhl, stejně tak Barbora Snopková. Ze světa však nakonec nezmizela Liberta, po letech odmlky se podařilo značku pod jiným výrobce obnovit.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio