Pět nejlepších her roku 2022 podle Radia Wave. Vládnou jim epileptičtí upíři i pokojové rostliny

12. prosinec 2022

Herní rok 2022 byl především plný odkladů dlouho očekávaných titulů, ale přesto se ven dostaly kousky, které rozhodně stojí za pozornost. Vybrali jsme z nich pětici her, které s jedinou výjimkou nepocházejí z protřelých vydavatelství, ale z dílen nezávislých studií a navrch je spojuje okultní tematika a mystično.

Vampire Survivors –⁠ Šárka

Vampire Survivors

Návykovost většinou nevnímáme jako zrovna pozitivní vlastnost, v případě gotické hříčky Vampire Survivors ale není tak úplně na škodu, protože zvládá produkovat dopamin jako málokterá jiná. Vývojář Luca Galante při vývoji využil svých zkušeností z práce pro internetové kasino, hráče a hráčky ale ke svému výtvoru zvládá poutat bez nutnosti investovat další a další peníze.

Premisa je přitom velmi jednoduchá: coby upír či upírka čelíte nekonečným vlnám nepřátel, přičemž hra za vás útočí automaticky a jediné, co máte ve svých rukou, je pohyb. Protivníkům se tedy vyhýbáte a sbíráte krystalky, za něž si své samostříly vylepšujete a postupně nakupujete nové zbraně a talismany. Zní to triviálně? Vlastně to triviální i je, ale taky je úžasná zábava sledovat, jak se s každým dalším pokusem zlepšujete, vaše magická síla roste a v nehostinném prostředí jste zase přežili o pár minut déle.

Vampire Survivors jsou zkrátka ideálním příkladem hry, kvůli které nebudete chtít jít spát, protože příště tu zatracenou smrtku už určitě dostanete!

Immortality –⁠ Jarda

Immortality

V Questu často zabrousíme do filmových vod, ať už chtěně, nebo nechtěně. A když můžeme hry a filmy spojit dohromady, protože existují takoví vývojáři jako Sam Barlow, máme většinou radost. Ta je o to větší, když se hra povede. No a protože Immortality je od Sama Barlowa, je to filmová hra a mluvíme o ní jako o jedné z pěti nejlepších v tomto roce, tak se to určitě povedlo. Jde o naprosto ideální věc pro ty z vás, kteří hry moc nehrají.

 Nepotřebujete rychlé reakce, nepotřebujete mít ruce rozlezlé po gamepadu nebo klávesnici, stačí trocha důvtipu a chuť sledovat jeden tak trochu hororový příběh o herečce, která zmizela z povrchu zemského. Tři filmy, ze kterých ve hře sledujeme ukázky, sice možná neexistují. Jenže neuvěřitelná sugesce, se kterou Immortality přistupuje k tomu, že by se to klidně stát mohlo a vy se o tom dozvídáte teprve teď, je extrémně silná. Pokud se chcete o hře dozvědět více, a navíc bez jakýchkoliv spoilerů, poslechněte si Quest z šestnáctého září, který jsme celý věnovali právě tvorbě Sama Barlowa.

Elden Ring –⁠ Jarda

Elden Ring

Naše top five možná v lecčems jde proti proudu a objevují se v ní tituly, které jinde buď neuvidíte vůbec, anebo možná na nějakých čestných pozicích mimo žebříček. V případě hry Elden Ring ale jdou jakékoliv řeči o…no prakticky o čemkoliv stranou. Tenhle ultimátní herní zážitek se prostě povedl po všech stránkách a navíc umožnil jednu malou, ale velmi důležitou věc. Konečně dovolil všem, kteří se na hry jako Dark Souls nebo Bloodborne dívali z uctivé vzdálenosti, aby si mohli prožít svou herní nirvánu.

Je to těžká hra? Rozhodně. Je férová? To si pište. Skvěle se na ni dívá? Prožijete v ní desítky hodin objevování nových a nových míst? Budete se do ní rádi vracet? Na všechny tyhle otázky je jediná odpověď: ano. Elden Ring v nás zkrátka zarezonoval tak silně, že jsme z něj tancovali radostí v březnovém Questu a sem tam si poskočíme dodnes.

Hardspace Shipbreaker –⁠ Jarda

Hardspace Shipbreaker

Cože? Jakže se to jmenuje? Hardspace Shipbreaker? A o čem že to je? Jste mechanik někde na oběžné dráze Země a rozporcováváte vesmírné lodě? A to fakt někoho baví? Baví. A jak! Podobně jako u her typu Farming nebo Euro Truck Simulator, i o této by se dalo říci, že v ní jde primárně o poměrně monotónní činnost.

Doslova šroubek po šroubku v ní rozebíráte jednu vesmírnou loď za druhou, posloucháte u toho vesmírné country a dáváte pozor na stav vaší kyslíkové bomby – zejména v těch chvílích, kdy se ztratíte v temných útrobách složitějších mrtvých korábů. Co že je na tom ta pecka, říkáte si? Jediné slovo: atmosféra.

Objevování historie každé z lodí, která není psaná jen skrz zapomenuté pásky s nahrávkami původní posádky, ale zejména tím, co vidíte zmrazené v čase v kolem sebe, je jednoduše paráda.

Strange Horticulture - Lukáš

Strange Horticulture

Mám daleko do člověka, který by propadl pandemickému comebacku pokojovek, a kdykoli mi něco doma rostlo, brzo to taky růst přestalo. Zároveň mám ale slabost pro skleníky, stará květinářství a obecně vůni a barvy rostlin mimo ten nejokoukanější český zahrádkářský nebo panelákový kánon. Ani to ale není důvod, proč si mě dokázala tak podmanit podivuhodná květinářská detektivka Strange Horticulture.

Ukrývá totiž daleko víc, než jen vlídně plynoucí zážitek někde mezi jednopokojovou pátračkou a viktoriánským ASMR. Zatímco nakládáte s náčiním a proprietami, které byste ve starodávném květinářství rozhodně čekali, dojde také tu a tam na paranormální udělátka, tajemné sekty a rozkrývání nejen všelijakých stonků a listů a květů a blizen. Strange Horticulture je pro mě kongeniální sousedkou her od studia Failbetter Games (Fallen London, Sunless Sea a Sunless Skies) a navíc sousedkou podstatně vlídnější a stravitelnější, trochu jako karamelka, rozplývající se v ústech. Jedním slovem – „podkultovka“!

Jaké jsou nejlepší hry roku 2022 podle autorů a moderátorů pořadu Quest? Proč zvolili spíše nezávislé produkce ve spojení s mystičnem a okultismem? Poslechněte si celý příspěvěk!

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.