Petr Horký aka Saša Blau: Rok na cestě divokým Východostánem

15. červenec 2014

Do Číny a pak do Austrálie cestoval Saša Blau (občanským jménem Petr Horký). Zažil bezstarostné léto na ještě ukrajinském Krymu, zničující pitky v Kyrgyzstánu i Vánoce v Pekingu. Proti původnímu plánu pokračoval ještě do jihovýchodní Asie a cestu zakončil autostopem přes celou Austrálii.

Cesta za poetikou současné Číny

Novinář Petr Horký jednoho dne usoudil, že chce vidět Čínu. Protože věděl, že bude z cesty blogovat, změnil si jméno. A vyrazil. Přes léto byl např. na Krymu (tehdy ještě ukrajinském) a v Gruzii. Po čtyřech měsících cesty, mj. přes poušť Taklamakan, po zemi dorazil do Pekingu a oslavil tam Vánoce. „Jsem v hostelu, který se nachází v 16. patře věžáku. Když poodhrnu záclonu vedle postele, zírám do propasti. Za sklem hučí šedé, dvouapůlmilionové město,“ komentoval bezútěšnou poezii obrovských, ale u nás neznámých čínských měst.

Wikitravel je nový Lonely Planet

V Pekingu ale Saša Blau nakonec nechtěl přestat a pokračoval (se stále napnutějším rozpočtem) jihovýchodní Asií nakonec až do Austrálie, kterou přestopoval od západu na východ. Poslechněte si Casablanku o lidech, které na cestě potkal, o tom, kde se zamiloval a kde sledoval bizarnost světa. A také o serveru Wikitravel.org. „Lonely Planet je sice pořád dobrý průvodce, ale postupně ho válcuje server Wikitravel, který je průběžně aktualizovaný uživateli a hlavně zadarmo,“ říká Saša Blau.
Blog Divokým Východostánem najdete na webu E15.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.