Petr Major: Plul jsem v mořském kajaku kolem Skandinávie

9. únor 2014

Petr Major zažil při obeplouvání Skandinávie 5000 km pádlování v mořském kajaku vlastní výroby a další dobrodružství. Poslechněte si vyprávění o výjimečné půlroční expedici!

Na jaře 2013 dostavěl Petr Major svůj vlastní typ kajaku, vhodný na dlouhé cesty, vyplul z Prahy a na podzim „už“ šel a pádloval závěrečné partie své expedice ve finské (laponské) tajze. Mezi tím zažil samostatné, ale prý ne osamělé dobrodružství, pět týdnů deště, výjimečná lidská setkání i strach o vlastní život.

Jak se obeplouvá norský Nordkapp, místo, kde se setkávají vody Norského moře, Atlantského oceánu, Barentsova moře a Severního ledového oceánu? Petr Major měl z místa velký respekt, takový, že mu až bránil se do nejsevernější partie cesty vrhnout. „Celý den jsem hledal proud, který mě požene na sever,“ stojí v jeho blogu. Najdete ho na adrese seakayaker.cz/180daytrips.

Proč to celé podnikl? Jeho odpověď zní: „Proč ne! Copak pro to, aby člověk vyplul na moře je zapotřebí nějaký hlubší důvod?“ Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na fotky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka