Petr Vondřich z blogu Jizerské ticho: Naučme se znovu považovat Liberec za velké město

30. duben 2019

„S nápadem na blog Jizerské ticho jsem přišel, když jsem byl pět let v Srbsku. Chyběly mi informace o tom, co se děje v Liberci, v Jablonci, takové ty malé zprávy. Poté co jsem se vrátil, jsem se do toho pustil a k mému velkému překvapení to, o čem jsem si myslel, že bude trvat tři posty, trvá šest let.“ S Petrem Vondřichem jsme se bavili o důležitosti blogů zaměřených na dění v oblastech a krajích, zajímavých místech na Liberecku i o tom, co lidem v regionu chybí.

Jak sám říká, jeho blog je o městech v Jizerských horách, kde „chcípnul pes“, a lidech, kteří nepřestali věřit, že i tam je přese všechno pod dlažbou pláž. Jaké jsou pak reakce návštěvníků stránek? „U nás se říká, že největší pochvala je, když se mlčí. Když mě potom někdo pochválí, tak se cítím až nepříjemně,“ směje se. Proč lidé na Liberecku podle něj mnohdy raději mlčí a jak si vysvětluje, že je velká část jeho čtenářů z Prahy?

Část života strávil v Srbsku, procestoval i mnoho dalších zemí. V čem Petr Vondřich zpětně vidí význačnost lidí žijících v Libereckém kraji? „My jsme se teď o tom bavili s Jaroslavem Rudišem, který ten náš charakter podle mě dost mistrně vystihl v Grandhotelu. Hlavní postava má strach odejít z toho údolí, té kotliny, která je sevřená Ještědem a Jizerskými horami. Proto si myslím, že je pro nás trochu typické, že jak jsme sevření v tom údolí, tak jsme zahledění do sebe a moc nevnímáme, co se děje kolem nás, a občas z toho máme strach,“ shrnuje Vondřich s tím, že přesto i v momentech, kdy má pocit, že už není o čem psát, se vždy záhy objeví mnoho zajímavých událostí a lidí, kteří nejen jeho motivují. Jakým způsobem může mladé lidi na Liberecku motivovat i samotný krajský úřad a další organizace? Poslechněte si odpovědi v rozhovoru.

Které místo by doporučil návštěvníkům Liberecka? Proč začal tvořit i podcasty a podle čeho vybírá osobnosti a místa, o kterých potom napíše? A jak vznikl název Jizerské ticho? Poslechněte si celý rozhovor s autorem úspěšného blogu.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.