Petra Havlíková: Sexismus nikdo nepovažuje za problém

17. únor 2014

Do Za vodou jsme si v rámci brněnského týdne Radia Wave pozvali Petru Havlíkovou. Ta pracuje v brněnském Nezávislém sociálně ekologickém hnutí (NESEHNUTÍ), kde má na starosti hlavně oblast ženských práv. Je také jednou z iniciátorek soutěže Sexistické prasátečko.

Sexismus ve veřejném prostoru, zobrazování žen v médiích, podpora feminismu v České republice a snaha o systémovou změnu v českém porodnictví. To jsou hlavní témata, kterými se Petra Havlíková v rámci NESEHNUTÍ zabývá. „Stále se hojně objevují reklamy, kde je ženské tělo sexualizováno a kde je i zobrazováno v duchu genderových stereotypů, což společnost málo vnímá,“ říká Petra Havlíková. Je nějaká možnost reálně zabránit sexistickým stereotypům v reklamě, když ani výroky Rady pro reklamu nejsou právně závazné? Jak se situace v této oblasti vyvíjí? A proč je vlastně poslední dobou tak slyšet právě o brněnských aktivistech? Poslouchejte Za vodou s Petrou Havlíkovou.

Petra Havlíková je koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva v rámci brněnského Nezávislého sociálně ekologického hnutí, ve kterém působí od roku 2008. Vystudovala žurnalistiku, genderová studia, divadelní vědu a sociologii na Masarykově univerzitě. Zapojuje se také do projektů proti rasismu, na podporu LGBT práv a různých kulturních iniciativ.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.