Petříček je představitel nové generace sociální demokracie. Je to velice schopný a chytrý kluk, říká Jakub Landovský (ČSSD)

16. říjen 2018
Jakub Landovský

Česká republika má nového ministra zahraničních věcí. Je jím Tomáš Petříček, kandidát ČSSD, který střídá ve funkci svého stranického předsedu Jana Hamáčka. 

Thomas Kulidakis: Tři základní výzvy před ministrem zahraničí Petříčkem

Tomáš Petříček

Nový ministr zahraničí to nebude mít jednoduché. Šéfování české diplomacie se ujímá v nelehkých časech.

Po více než 3,5 měsících končí provizorium, kdy jeden člen vlády řídil dvě ministerstva. Původního nominanta na post šéfa naší diplomacie a europoslance Miroslava Poche (ČSSD) prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat.

Podle náměstka ministra obrany a lídra kandidátky ČSSD do Zastupitelstva hl. m. Prahy Jakuba Landovského bude mít ministr během svého působení takovou pozici, jakou si vydobyde. „A takovou, jakou mu umožňuje politická realita. Tomáš Petříček je jedním z výrazných představitelů nové generace sociální demokracie. Je to velice schopný a chytrý kluk. Myslím si, že se mu bude ve funkci dařit,” věří Landovský. 

O jakou určující politickou realitu jde? „Jsou oblasti, jako třeba evropská politika, které jsou hodně řízené premiéry a jejich úřady. Tady se ministr zahraničních věcí soustředí na vazby uvnitř. Ale pak je tu celý svět. Tam Petříček navrátí českou politiku k tomu nejlepšímu, z čeho vycházela už v 90. letech,” odpovídá Landovský (ČSSD). 

Může překvapit

Podle bývalého ministra obrany a zahraničních věcí Alexandra Vondry (ODS) má nastupující ministr jednu velkou nevýhodu a jednu výhodu. „Na jedné straně je jeho nevýhodou, že ho v cizině nikdo nezná. Je to nepopsaný list a do funkce nastupuje po roce od parlamentních voleb, kdy náš stát ministra zahraničí fakticky neměl,” myslí si.

Alexandr Vondra: Kdyby Václav Havel žil, hlas z Hradu by nebyl vulgární ani směšný

02313632.jpeg

Uplynuly tři roky od smrti Václava Havla. Jak by vypadala politická scéna, kdyby bývalý prezident ještě žil? Tuto hypotetickou otázku položila moderátorka Karolína Koubová jednomu ze zakladatelů Občanského fóra a bývalému ministrovi obrany Alexandru Vondrovi.

Petříčkovou výhodou pak prý mohou být malá očekávání. „Když je výchozí základna nulová, můžete překvapit,” dodává.

„Nastupuje na ministerstvo, které je velmi zdecimované a demotivované. Sociální demokraté si z něj v posledních letech udělali spíš politickou trafiku. Nastupuje navíc v momentě, kdy naši zahraniční politiku tzv. zdominoval premiér Andrej Babiš,” myslí si Vondra, který byl mj. (v letech 2006−2009) místopředsedou vlády pro evropské záležitosti.

Nezkušený? To tedy není...

Podle Landovského se nový ministr zahraničí Petříček nedá označit za nezkušeného. „Studoval v zahraničí, umí jazyky, v oblasti zahraniční politiky a mezinárodní politiky se pohybuje dlouho. Taky studoval bezpečnost,” vyjmenovává.

„Nevidím tam v podstatě žádný problém, jen pozitiva. Těším se na to, až představí své priority. Možná budeme všichni, včetně Saši Vondry, překvapení,” uzavírá Landovský. 

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Související