Pieter De Buysser: Opravdová svoboda je v tvorbě, ne jen v konzumu

13. leden 2015

Book Burning je divadelní představení, na které si zítra večer můžete zajít do pražského Divadla Archa. Řekne vám něco o lásce otce a dcery, o osudu, svobodě a o světě. Za námi se do studia Radia Wave zastavil jeden z jeho autorů Pieter De Buysser, který se nám svěřil třeba s tím, jestli publika v různých zemích na jeho hru reagují různě. Hlavně nám ale vysvětlil, jak to vlastně je s tou svobodou tvorby.

V jednom ze svých předchozích rozhovorů Pieter De Buysser zmiňoval to, že jej současný svět rozčiluje, protože je všechno příliš politické. K tématu se vrátil i v našem rozhovoru: „Snažím se věci chápat, všichni se snažíme současné události (třeba v Paříži) napasovat na to, co už víme, ale to všechno samo o sobě je politické. Všechny milostné příběhy, pohádky, divadelní hry, prostě všechno. Sám bych politikem nikdy být nechtěl, nemám na to talent.“ Jak z toho politického světa plného nevědomého útlaku tedy ven? „Tvořte! Jen nekonzumujte. Potřebujeme víc lásky, víc divadla, víc knih, abychom je pochopili a dostali se do myslí jinak smýšlejících lidí, do světů, které nám mohou připadat třeba znepokojivé. Znát je může znamenat jim porozumět,“ řekl v rozhovoru Pieter De Buysser.

O jeho spolupráci s výtvarníkem Hansem Op de Beeckem, o zabíjení svobody projevu, ale také o vynalézání nových možností – o tom všem je rozhovor, který si můžete poslechnout v plném znění tady.

autoři: Ivana Veselková , Martina Pavloušková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.