Pilot Michal Tvrzník: Létání musí bavit. Jinak vás to časem semele

11. říjen 2019
Rozhovor VR a MM

„Nepravidelným režimem a nočními lety dostává organismus zabrat. Myslím si, že se na to nedá zvyknout a že se to na každém po určité době podepíše. Opravdu nejtěžší je vyrovnat se s časovou nestálostí. Na druhou stranu pro většinu pilotů je ta práce zároveň koníček. Je to pro ně zábava a splněný sen. A to je podle mě recept, jak u toho vydržet co nejdéle,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy dopravní a akrobatický pilot Michal Tvrzník.

Michal Tvrzník (26 let) je dvojnásobný mistr republiky v akrobatickém létání v kategorii Intermediate. Pracuje na pozici druhého pilota ve společnosti Smartwings. Na letošním (2019) mistrovství světa v letecké akrobacii, které se konalo v České republice, získal stříbrnou medaili v kategorii týmů a bronzovou medaili v kategorii jednotlivců na úrovni Intermediate. Létání ho uchvátilo už v dětství. V sedmi letech létal po boku dědečka v ultralehkém letadle. Vystudoval bakalářský obor profesionální pilot na ČVÚT.

Mají piloti čas na to, projít si cílové destinace? Je benefit cestování tou největší motivací?

Pakliže létám z Prahy, tak z těch míst nic nemám. To jsou tzv. otočkové lety. Na letištích strávíme maximálně hodinu a kolikrát ani neopustíme letadlo. Na druhou stranu se to balancuje s pobyty např. v Tel Avivu nebo v Kanadě. Tam je to často i s přespáním. Je tam víc času a nabízí se možnost projít si město a dát si v klidu večeři.

Pilot Michal Tvrzník

Co všechno musel Michal Tvrzník obětovat pro kariéru pilota? Jaké kurzy musel podstoupit, aby mohl zasednout do kokpitu dopravního letadla? Má akrobatické létání něco společného s dopravním létáním? Jaký má recept na jet lag? Je cestování „zdarma“ pro práci dopravního pilota ta největší motivace? Je dnes poptávka po pilotech? Co se děje s tělem při akrobacii v závodním letounu? Jak se bránit přetížení? Proč musí pasažéři na telefonu aktivovat v dopravním letadle tzv. letecký režim? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.