Pionýr DIY přístupu Paul McCartney se opět vrátil na nové desce k domácímu nahrávání

25. leden 2021

Bedroom pop, žánr lo-fi a to, že dnes může za pár šupů s trochou snahy tvořit a nahrávat hudbu z domova úplně každý, není nic nového. Přestože se většina hudebníků, kteří tyto přístupy využívají, pohybuje mimo mainstream a levné vybavení využívají z nutnosti, existuje spoustu úspěšných umělců, kteří si vybrali jít takovou cestou z estetických důvodů nebo jednoduše z pohodlí. Věděli jste, že pionýrem DIY přístupu je paradoxně jedna z nejslavnějších popových hvězd vůbec?

Když v 70. roce Paul McCartney vydal své první sólové album, jednoduše pojmenované McCartney, spíš to potvrdilo rozpad The Beatles. Nahrál ho v depresivním období plném zmatku potom, co z kapely odešel John Lennon.

Je bizarní kolekcí domácích popových nahrávek. Některé z nich byly kompletně improvizované a jedná se o vůbec první velké vydané lo-fi album. Kromě příležitostné pomocné ruky manželky Lindy ho McCartney nahrál celé sám včetně obsluhy nástrojů a čtyřstopé pásky. Duch alba tkví v syrových a neučesaných nahrávkách.

Deska obdržela většinou negativní recenze a kritiku schytala především za nedostatečnou produkci a zdánlivě rozpracované písně. Výjimkou je balada Maybe I’m Amazed, která se stala obřím hitem. Komerčně deska těžila z publicity okolo rozpadu Beatles a později jí byl připsán dopad na DIY hudebníky a žánr lo-fi.

Paul McCartney se po deseti letech k domácímu nahrávání vrátil s experimentální deskou McCartney II, na které nechybí ani futuristický milník počátku britské elektroniky – skladba Temporary Secretary, dnes už kultovní techno-popová klasika.

Co ale vůbec stojí za záměrem udělat lo-fi nahrávku, pokud není nutné spolehnout se na cenově nejdostupnější vybavení? Pro McCartneyho to totiž pochopitelně nutné nebylo. Obecně může jít o záměr podvrátit představu, že proto, abyste tvořili hudbu, za sebou potřebujete něco, co nazýváme hudebním průmyslem. Zdá se ale, že zaujal přístup „udělej si sám“ z čisté lenosti, která byla doplněna o období izolace při postupném rozpadu The Beatles.

Teď v pandemické době se k domácímu nahrávání opět vrátil s třetím doplňkem své DIY albové série. McCartney II vyšlo na závěr bouřlivého roku 2020 a rozhodně stojí za poslech.

Co nám o otci DIY přístupu prozrazují fotografie na vnitřním obalu vinylu McCartney? A jak si album vedlo oproti poslední studiovce The Beatles, která vyšla ve stejném roce? Pusťte si příspěvek Filipa Černého.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.