Písek pod nohama a holokaust jako důsledek modernity. Jaký je odkaz Zygmunta Baumana

16. leden 2017

Známý sociolog Zygmunt Bauman zemřel minulý týden ve věku 91 let. Jeho přístup k tématům modernity a holokaustu, ale také vliv na českou sociologii přiblížil On Air sociolog Petr Soukup z Institutu sociologických studií FSV UK.

„Česká sociologie by na tom bez Zygmunta Baumana nebyla tak dobře, jako je teď,“ říká sociolog Petr Soukup z Institutu sociologických studií FSV UK. „Bauman ovlivnil krátký rozmach a návrat ke světové sociologii v šedesátých letech. Důležitá byla úzká osobní vazba s profesorem Petruskem, který byl jedním z největších teoretiků české sociologie.“ V češtině vyšly v podstatě všechny Baumanovy spisy, které české sociologii zprostředkovaly diskusi o moderně, postmoderně, jejích dopadech a globalizaci.

Bauman byl mimo jiné hlavní hvězdou konference Evropské sociologické asociace, která se uskutečnila před dvěma lety v Česku. Přednášel na ní v 89 letech. Profesně aktivní byl v podstatě až do konce života. Je známý mimo jiné svým konceptem tekuté modernity, který začal rozvíjet v devadesátých letech. V něm zachytil tvar soudobé společnosti. Toto teoretické vymezení začalo vznikat v devadesátých letech jako jedna z diagnostik doby. „Dochází k rozpouštění stálých struktur, ve kterých se jasně orientujeme: zaměstnání, které bychom měli na celý život, manželství, ve kterém bychom setrvali až do smrti, a tak dále. Vše se stále boří jako písek pod nohama nebo jako když šlápneme do vody a ona se rozvlní. Nemáme v zásadě žádné stálé opěrné body,“ vysvětluje Petr Soukup.

Čtěte také: Zygmunt Bauman: Zahradníci, lovci a orgie konzumu

Zygmunt Bauman nebyl respektovaný jen ve svém oboru, stal se vědeckou celebritou, veřejně známou a respektovanou osobností. „Baumanův úspěch byl založený na tom, že ve svých esejích a knihách dobře a čtivě glosoval změny soudobé společnosti. Zároveň se veřejně angažoval a pravidelně se k různým problémům vyjadřoval v běžných médiích a populárně naučných časopisech. Díky tomu se s ním mohla poměrně dobře seznámit i širší veřejnost,“ popisuje Petr Soukup.

Velkým Baumanovým tématem byl holokaust. Sám byl židovského původu a část jeho rodiny zahynula v koncentračním táboře, takže měl k tématu silný osobní vztah. „V knize Modernita a holokaust v osmdesátých letech vyslovil velmi odvážnou myšlenku. A totiž, že holokaust vyvěrá z vývoje moderní společnosti, která spoléhá na vědu a byrokracii. Vraždění různých národností organizují úředníci s posvěcením vědců.“ Baumanovy politické názory se během jeho života dramaticky proměňovaly. „Kromě vojenské kariéry si v padesátých letech prošel obdobím přesvědčeného komunisty. Potom prohlédl a stal se spíš liberálem s výrazným konzervativním základem. Když glosoval stav společnosti, vždy k tomu přidával i etický rozměr, morální hodnocení.“

02987977.jpeg

Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Soukupem o Zygmuntu Baumanovi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.