Písně Omara Rodriguez-Lopeze drží posluchače zblízka za klopy

10. prosinec 2009

Prvního prosince vyšla jenom za letošek šestá sólová nahrávka (když navíc nepočítáme album Octahedron domovských The Mars Volta) portorického kytaristy a skladatele Omara Rodrigueze-Lopeze. Album Solar Gambling si zatím můžete koupit pouze jako digitální download, na vinyl si musíte počkat do 28. prosince.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELIU RECENZI!

Je to neuvěřitelné, ale Solar Gambling je opravdu Omarova šestá sólovka za letošní rok. Ne všechny ovšem přinesly čerstvý materiál, například lednové album Megaritual je poslední z nahrávek, které Rodriguez-Lopez pořídil před několika lety v Amsterdamu, květnová Cryptomnesia čekala na vokály od roku 2006 a zářijové Los Sueńos de un Hígado je zase živák nahraný pro BBC. Právě na posledně zmiňované desce se za mikrofonem poprvé představila mladá mexická zpěvačka Ximena Sarińana, mimochodem Omarova partnerka. Spolupráce se jim osvědčila, takže její zvláštně chladný vokál ozdobil dvě následující alba včetně aktuálního Solar Gambling, a stal se v podstatě trademarkem současné hudební polohy Rodrigueze-Lopeze.

01051546.jpeg

Pro tu je zvlášť typické okouzlení krautrockem. Rodriguez-Lopez obsluhuje nejen charakteristicky jedovaté kytary, ale i basu a klávesové nástroje včetně klavíru. A ty jsou na Solar Gambling slyšet víc než kdy dřív.

Tohle album je zároveň z těch koncentrovanějších, která Rodriguez-Lopez vydal. Ve vší úctě, některé jeho experimentální počiny nejsou vždycky zrovna vzorem skladatelské soudnosti. Na Solar Gambling ale nesklouzává do sebestředných ambientních hrátek se zvuky ani do neuposlouchatelných kompozičních fraktur. Rodriguez-Lopez se tu prostě drží písní. A ačkoli třeba melodie nejsou tak silné jako na loňské desce Old Money a Omar (ostatně jako nikdy) nešetří psychedelickými sonickými dochucovadly, daří se mu celou dobu posluchače držet za klopy s hlavou pěkně blízko reproduktorů. Klasické marsvoltovské lichorytmé vypalovačky se střídají s většinou instrumentálními mezihrami. Nad tím vším hladce kloužou Ximeniny zasněné, výrazově jakoby odtažité vokální linky, které vesmírné atmosféričnosti dodávají jazzový dotek. A Rodriguez-Lopez se nakonec klidně přizná, že se neštítí ani popu.

01051556.png

Solar Gambling není vrcholem Omarovy kariéry. Ale rozhodně patří mezi jeho lepší desky. V každém případě je jasné, že na tu další nebudeme čekat dlouho. Album La Ciencia de los Inutiles, na kterém by se mělo předvést pro změnu trio (akustická kytara, kontrabas, zpěv), je ohlášeno na začátek příštího roku.

autor: Robert Candra
Spustit audio