Pletený batoh: Lucie Miklóšová upcykluje kůži z rodinné dílny

17. květen 2017

Batoh ze zbytků kůže z rodinné dílny upletla studentka UMPRUM Lucie Miklóšová. Vedle školních experimentů v ateliéru textilní tvorby pracuje na vlastní minimalistické linii doplňků a tašek Kanaan.

„Při uvažování o diplomce mě napadlo zrecyklovat odpad, který máme doma. Naši mají dílnu na zpracování kůže pro průmyslovou výrobu, ve které se z přírodní neupravené kůže formami vysekávají různé tvary.“ Ze zbytků kůže Lucie nařezala tenké proužky, navinula je do klubíčka a zkusila s nimi plést. „Pletení z kůže bylo náročné, materiál je hrubší než vlna. Bylo to náročné na přípravu i provedení, ale výsledek je plně funkční. Do budoucna by se z této práce daly určitě vyvinout reálné produkty,“ říká Lucie.

Série vaků s loveckou estetikou je součástí Luciiny diplomky na UMPRUM a bude k vidění už za pár týdnů, v druhé polovině června, na výstavě diplomek v budově školy. Vedle školních projektů se Lucie už několik let věnuje vlastní značce Kanaan: „Značka funguje od roku 2011, společně s mojí maminkou pod ní vytváříme minimalistické funkční tašky, od návrhu až po realizaci.“ Poslechněte si víc v rozhovoru.

Playlist:

Lyzza – Lista Negra Riddim
Mataaro Music – Nassem X Firaas
Mavado – At the top, ambient version by Kelman Duran
Kelman Duran – Nena, Mami
Flagalova – Hélios
Zurvolt – Stage
DJ Kalpis – Akatsuki
M.I.A. – Bucky Done Gun, Kala Edit
Aluphobia – Akira
Holly & Noche – Ibliss
Tendryl – Sensor sex mix
Wwwings & Detente x Ariana – Im So Into You

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.