Plné studio Zrní

2. říjen 2014

Hosty On Air Radia Wave byla kapela Zrní, která čerstvě vydala desku Soundtrack ke konci světa. První otázka na skupinu, která do studia přišla v kompletní, tedy pětičlenné sestavě, byla jasná – kdy přesně konec světa nastane a jakým způsobem se to zanikne.

Rozhovor, který skupina prokládala živě zahranými písněmi ze zmíněné desky, byl ale jinak spíš rozverný než apokalyptický. Došlo na jejich mocnou inspiraci Kladnem, do kterého se hudebníci pravidelně vracejí a z něhož čerpají svoje podněty. Probrali jsme hudbu i texty – a to včetně těch, které můžou na někoho působit pateticky a zbytečně doslovně.

Jinak ale panoval ve studiu souzvuk – jak slovní , tak hudební. Kapela prozradila, jaké jsou její oblíbené počítačové hry, přiznala se k hipísácké minulosti a vyslovila obavu nad stavem současného západního světa, se kterým bojuje jakýmsi vnitřním návratem do přírody.
Kromě velkých myšlenek ale přišla na řadu i realita – jaká byla role Zrní v příběhu divadelní inscenace Kolik váží vaše touha?, jak je možné, že skupina funguje už deset let ve stejné sestavě a jak probíhá skládání nových písní.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.