Po řece Moravě pluje Ololoď. Z její paluby poznáte Olomouc z jiné perspektivy

1. červen 2015

V sobotu poprvé vyplula od břehu Moravy Ololoď. Motorové plavidlo má být novým turistickým lákadlem. Hladinu řeky bude brázdit mezi přístavištěm ve Šmeralově ulici a Klášterním Hradiskem. Z její paluby tak uvidíte hlavní dominanty historické Olomouce.

„Tak ahoj! Ahoj," vítá kapitán první desítku lidí, která nastoupila na palubu takzvané Ololodi. Barevné motorové plavidlo má lavičky po obou stranách a vejde se sem kolem dvaceti turistů. U kormidla stojí s námořnickou čepicí Šimon Pelikán a dává znamení, že odplouváme.

„Je to loď, která je z Baťova kanálu. A tato loď je taková replika lodi, kterou používal Baťa, a touto lodí převážel uhlí mezi svými fabrikami," připomíná kapitán původ lodě. Mezitím projíždíme historickým kamenným korytem řeky, kde by měla v budoucnu vzniknout podobná náplavka jako v Praze.

„Pravá strana se udělá taková šikmější, travnatá, a levá strana se protáhne nějakých pět metrů ještě do dálky, takže tady bude větší plošinka a vznikne tady taková náplavka," popisuje Pelikán.

Z paluby lodi už po několika minutách plavby vidíme historické památky, například věž katedrály svatého Václava. „A teď se nacházíme v historickém trojmezí tří kostelů. Tady je pravoslavný, tam je evangelický a po levé straně se nám noří věž katedrály svatého Václava. A na jednom místě je tu průsečík tří vyznání," pokračuje ve svém výkladu kapitán.

Ololoď

S řekou Moravou je podle kapitána lodi spjato i několik pohádkových příběhů.: „A děcka pod tou vrbou, tam žije jediný olomoucký vodník Emil."

Po pětačtyřiceti minutách vystupujeme z lodi. Děti i dospělí na břeh vycházejí nadšení.

„Úžasný, super. Byla to narozeninová plavba, protože vnučka zrovna dneska slaví narozeniny, takže nejkrásnější dárek, jaký jsme mohli dát," říká návštěvnice Jitka.

Na novou turistickou atrakci by vzal návštěvníky Olomouce i Miroslav: „Já bych je vzal asi do centra města, kde jsou krásné památky, a samozřejmě na loď, aby taky zažili něco pořádného a nejen nějaké procházení. Má to nějaký adrenalin a má to něco do sebe, takové kouzlo."

Dospělí za pětačtyřicetiminutovou poznávací plavbu zaplatí 90 korun. Pro děti, studenty a seniory je cena snížená na 60 korun.

Ololoď nabízí netradiční pohled na Olomouc
autor: Filip Titlbach
Spustit audio