Pocta suknu v bývalé textilce: humpolecká 8smička propojuje místní komunitu se současným uměním

10. červenec 2018

Vyrazili jsme do Humpolce, kde od letošního jara funguje nová zóna pro umění 8smička. V budově bývalé přádelny vznikla moderní galerie. Zahájila provoz obsáhlou a ambiciózní výstavou Pocta suknu: Textil v kontextu umění, věnovanou českému umění spojenému s textilem. Kde se v Humpolci 8smička vzala a jak zapadá do lokálního kontextu?

Rozjezd 8smičky mi při procházce výstavou Pocta suknu popisovala ředitelka instituce Marcela Straková. Impuls vzešel od humpoleckých obyvatel. Byl tu dlouho nevyužívaný objekt a zrodila se myšlenka vytvořit platformu, na které by se potkávalo umění a místní komunita. 8smička je v bývalé přádelně, mykárně a barevně, původně se tu vyráběly lněné látky, sukna. I proto jsme zahájili výstavou o textilní tradici a vztahu textilu s uměním,“ popisuje Marcela Straková.

Roman Štětina, Auditorium na výstavě Pocta suknu v 8smičce

Industriální budovu z konce 19. století proměnili na moderní zónu pro umění místní architekti OK Plan Architects. Humpolec je jedenáctitisícové město s dobrou občanskou vybaveností. Je tu knihovna, muzeum a rozhodně se tu kulturní vyžití dá najít. Nechceme vytvářet konkurenci, ale naopak, to, co tu už je, doplnit. Inspirovali jsme se v zahraničí a snažíme se 8smičku dělat co nejlépe. Máme řadu programů pro místní i přespolní návštěvníky, od dětí až po seniory. Cvičení, workshopy, přednášky, kino, hodně populární je také opravna oděvů, pop-up krejčovská dílna v našem obchodu s knihami,“ popisuje Marcela Straková.

Jeden z workshopů se připravoval zrovna v den naší návštěvy, na nádvoří 8smičky ho chystala malířka Lu Jindrak Skřivánková. Budeme s dětmi a rodiči dělat action painting na textil. Budeme používat indigo, se kterým v poslední době ráda pracuju ve svých obrazech,“ popisuje Lu. Vedle velkoformátových maleb inspirovaných architekturou a přírodou se ráda věnuje i designu textilu a upcyklaci oblečení.

S 8smičkou jste se mohli potkat už v květnové Modeschau. Do Radia Wave jsme pozvali kurátorky výstavy Pocta suknu: Textil v kontextu umění. S Markétou Vinglerovou a Emmou Hanzlíkovou jsme probrali vývoj a proměny českého umění spojeného s textilem. V rozhovoru se dozvíte, jak obsáhlá výstava vznikala a co všechno na ní můžete vidět.

Zorka Ságlová, Kladení plen u Sudoměře na výstavě Pocta suknu v 8smičce

Na studiový rozhovor s kurátorkami teď navazujeme reportáží z místa. Návštěvou výstavy, ve které se potkávají práce od ikon českého umění Františka Drtikola, Antonína Kybala nebo Zorky Ságlové s příspěvky od mladých autorů Michala Pěchoučka, Nik Timkové nebo Venduly Chalánkové.

České výstavy spojené s textilem a módním designem pro Modeschau zaznamenávám už přes deset let. A takhle rozsáhlou a dobře udělanou retrospektivu textilu v českém umění jsem ještě neviděla. Výstava, kterou bych čekala třeba od pražského nebo brněnského UPM, je přitom v úplně nové instituci v Humpolci. Jakou další výstavou 8smička na podzim naváže na Poctu suknu a jaké má další plány? Poslechněte si v reportáži Modeschau.

Celou fotogalerii z výstavy najdete na facebooku Modeschau.

Playlist:
Firaasbeats – Amroc
Yayoyanoh – Off Road (feat. Organ Tapes)
Aggromance x blastah – Dame
Badgyal x Misnina – Despacio
Thirstpro – You should of let me baby
Headphone Activist – Ocean Floors
k_d x Varien – Catherine
Barow – Flips (Feat. Moke - Galtier Remix)
Doesntmatter – Shwrzfuxxx
Yullippe – peg
Aurora Halal – Just Tell Me

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.