Pod kontrolou 2: Buď jsem měl zatím štěstí, nebo jsem neplodnej. S kondomem mám problém

24. září 2020

„Bylo to pro mě zvláštní, ale často si mysleli, že kondom budu mít já. Nebo automaticky očekávali, že beru antikoncepci. Nejhorší argument měl kluk, který mi řekl, že bych to měla jít koupit já, protože přece chráním hlavně sebe.“ V druhém dokumentu série Pod kontrolou sledujeme příběhy tří singles: Petr má nepřekonatelný odpor k prezervativům, Johana se odhodlává k používání pesaru. Karolína otěhotněla přes pilulku a od té doby striktně trvá na kondomech.

„Teď jsem si pořídila pesar, ale trochu se ho bojím používat,“ směje se Johana. „Bojím se, že kdybych si ho špatně nasadila, mohla bych otěhotnět. Ale vím, že spousta žen to používá a jsou spokojené.“ Sedíme spolu na lavičce v parku a debatujeme o tom, jestli bychom byly ochotné předat kontrolu nad početím do rukou kluků. „Přijde mi, že muži dávají velkou důvěru ženám, když spoléhají na to, že budou pravidelně brát pilulky. Nejsem si jistá, kdyby tu taková možnost pro ně byla, jestli bych jim věřila,“ přemýšlí.

Čtěte také

„Neznám nic horšího, co dokáže zkazit sex, náladu, tu atmosféru. Mně se z kondomu osobně zvedá žaludek. To je tak strašná věc, že bych si raději k sexu pustil Radiohead,“ směje se Petr. Tvrdí, že všem jeho partnerkám zatím stačilo, když používali přerušovanou soulož. Pak si ale vzpomene, že existuje jedna příležitost, při které kondom používá automaticky a bez váhání, během sexu s prostitutkou. 

Jaké to je, když antikoncepce selže, to si na vlastní kůži vyzkoušela Karolína. Nešlo o přerušovanou soulož nebo prasklý kondom, ale o nešťastnou kombinaci hormonální antikoncepce s alkoholem a antidepresivy. „Měla jsem problémy doma, nezvládala jsem dohromady práci a vysokou školu, takže mi předepsali lehký antidepresiva. Byla jsem na party, pila jsem, potkala jsem bývalého přítele a prostě se to stalo.“ Poslechněte si příběh, na který v diskuzi Pod kontrolou reaguje sexuoložka Petra Vrzáčková. Jak běžné je selhání pilulky v kombinaci s alkoholem a antidepresivy?

Poslechněte si příběhy singles, kteří řeší ochranu před početím. Proč se Petrovi hnusí kondomy a kdy je naopak bez zaváhání používá? Proč Johana změnila názor na hormonální antikoncepci? S jakými reakcemi se setkává Karolína, která po selhání pilulky zásadně vyžaduje, aby kluci měli kondom?

Dokument je součástí série Pod kontrolou, která ve třech dokumentech a třech debatách otevírá téma antikoncepce, sexu a vztahů. Série běží na Radiu Wave od 17. září do 1. října s týdenní periodicitou. Nový dokument a navazující debatu přinášíme každý čtvrtek. Vše na jednom místě najdete na www.wave.cz/podkontrolou.

Spustit audio

Související