Podporuje ČR dostatečně mladé vědecké talenty?

3. únor 2012

Možná jste kdysi na základní nebo střední škole absolvovali matematickou, chemickou nebo jinou olympiádu. A možná vás to posunulo v zájmu o obor, který jste následně šli studovat. Podobná činnost je pro ČR specifická, problém ale je, že hledání a následná stabilní podpora vědeckých nadějí u nás nemá systémový základ.

Zatím se tak neděje, ale v průběhu dalších let by česká věda kvůli chybějícímu systému rozvoje mladých talentovaných lidí mohla přestat být světově i evropsky konkurenceschopná. Stabilní a systematický přístup k nadaným žákům je ale tak problematická a složitá věc, že zrod fungujícího mechanismu je během na dlouhou trať. Situace by se ale mohla v příštích letech s trochou štěstí a trvalejší podpory státní správy změnit.

Právě o tom, jak by se změnit měla a mohla, jsem si v pátek večer povídal s doktorem Stanislavem Zelendou z Matematicko-fyzikální fakulty UK a projektu Národního institutu dětí a mládeže PERUN, který by mohl celé soukolí systému rozhýbat.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.