Podvádění za šachovnicí. Kauza Niemann otřásá sportem zadumaných gentlemanů

7. říjen 2022
Tribuna

O šachách se v posledních týdnech mluví hlavně v souvislosti s kauzou amerického velmistra Hanse Niemanna. Ten byl Magnusem Carlsenem, současným mistrem světa, nařčen z podvádění. Posléze se objevily i další indicie svědčící o tom, že s Niemannem možná není vše v pořádku. Šachový „skandál století” rozebíráme v nové Tribuně. 

Šachy mluví samy za sebe, prohlásil devatenáctiletý Hans Niemann poté, co letos v létě porazil Magnuse Carlsena, a bombasticky odkráčel z dohledu televizních kamer. Na začátku září mladý Američan zdolal mistra světa znovu, tentokrát dokonce s černými figurami. Vypadalo to, že šachy mají novou hvězdu. Zároveň tím ale začal největší šachový skandál posledních let.

Carlsen totiž o generaci mladšího Niemanna nařkl z podvádění a z turnaje hraném v americkém Saint Louis se odhlásil. Kauza od té doby jen a jen graduje. Niemann přiznal, že několikrát podváděl při on-line šachu, vysvětluje Vojta Jírovec. Tehdy však Američanovi bylo jen 12 a 16 let a takový prohřešek by se ještě dal pochopit a snad i odpustit.

Analýza největšího šachového serveru Chess.com ovšem uvádí, že případy podvodu našla ve více než stovce Niemannových partiích na internetu. Americký velmistr měl používat dalšího okna ve svém zařízení, kde mu běžela počítačová analýza tahů. Navíc se v ní mluví o nesrovnalostech v Niemannově postupu v šachovém žebříčku, kde vystoupal na 40. místo.

V on-line šachu je podvádění snažší než v případě, že hráči sedí v uzavřené místnosti za šachovnicí. Jak konkrétně Niemann podváděl během zápasu s Carlsenem, zatím nikdo neřekl, popisuje nicméně Vojta. Celá kauza se vyvíjí, jedno je však jasné - Niemannova reputace je zásadním způsobem poskvrněná.

Namísto důmyslných zahájení a brilantních koncovek se v šachovém světě v posledních týdnech řeší hlavně to, jak je možné při hře podvádět. Z nekalých praktik je obviněn a částečně i usvědčen americký velmistr Hans Niemann. Jak se celá kauza vyvíjí? Více v nové Tribuně.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.