Poezie je zase v kurzu. Divné časy potřebují básně, zafungovala i online autorská čtení

10. prosinec 2020
Liberatura

Jak se v roce 2020 dařilo poezii? Dostala svou Nobelovu cenu (básně Louise Glückové vyšly i česky), svou sbírku vydala dokonce Lana Del Rey, ale hlavně se básně zase dostaly mezi lidi. Pomohla tomu i karanténa, díky které se autorská čtení přesunula do online prostoru, kde zaujala překvapivě velké množství lidí. A jaké sbírky básní byste si letos měli přečíst?

„Já si myslím, že letos bylo k vidění snad nejvíce autorských čtení,“ shrnuje letošní rok Pavel Zajíc, básník a autor podcastu Korektní poezie. „Že se to rozšířilo do dalších kanálů, o tom vůbec nepochybuju.“

Online autorská čtení otevřel cyklus Básne/ě v karanténě, který dokázal nalákat tisíce diváků. Vidět básníky, jak ve svých pokojích čtou poezii reflektující naše aktuální trable, na tom bylo něco intimního i dost povznášejícího.

V průběhu roku vznikla spousta kanálů, kde se dala najít dobrá česká poezie. Vizuálně originální videa s básněmi natočili třeba autoři spolupracující s časopisem Psí víno, na YouTube se činila kavárna Fra, objevila se platforma Básníci proti konci světa a mnoho dalších.

Čtěte také

Podstatná změna v letošní oblíbenosti básní ale není jen v tom, že se více přesunuly do světa online, ale také v tom, že se poezie více vztahuje k tomu, co se odehrává ve světě. Stávají se básně mileniálů přístupnější? 

„To se neděje jen u mileniálů,“ upozorňuje Zajíc. „Podívejte se na sbírku Milana Děžinského, Martina Stöhra, to jsou lidi, kteří vyrostli na úplně jiném druhu lyriky a obrací se ke společnosti, používají ta hloupá slova, ty hloupé věty, které denně říkáme.“

Právě zmínění autoři starší generace, Děžinský a Stöhr, letos vydali velmi oblíbené sbírky Děžinského Hotel po sezóně nadchne všechny čtenáře, kteří touží po rýmech, ale i po obrazech současného světa. V Hotelu se navazuje na tradici Vítězslava Nezvala nebo Jaroslava Seiferta, ale také tu létají drony nebo se řeší klimatická změna. 

Které sbírky či básně byste si měli přečíst? Poslechněte si Liberaturu s Alžbětou Stančákovou a Pavlem Zajícem. 

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.