Pokousaní hokejisté i kempy na Marsu. Podivné i komické sportovní události roku

31. prosinec 2021
Tribuna

Kandidátů na největší sportovní podivnost v uplynulých 365 dnech se zdá být více než požehnaně. „Na začátku roku bych si netipl, že moderní pětiboj se rozhodne ztratit jednu ze svých pěti disciplín. To mi přijde jako se střelit do nohy,“ připomíná Vojta Jírovec překvapivé rozhodnutí federace moderního pětiboje, které vyvolalo mohutnou vlnu odporu mezi aktivními pětibojaři.

Vojta Ondráček zase vyzdvihuje souboj legend, přesněji řečeno jejich přímých nástupců. V NHL se totiž do vzájemné šarvátky pustili Brady Tkachuk a Brendan Lemieux. Nejenže navázali na slavnou bitku svých otců Clauda, potažmo Keitha ze Světového poháru v roce 1996, ale navíc Lemieux svého soka několikrát pokousal.

„Claude Lemieux, otec toho právě kousajícího Brendana, si sám zakousal v šestaosmdesátém do Jima Peplinskiho ve finále Stanley Cupu. Takže dalo by se říct, že tam určité kousací geny jsou,“ poznamenává na adresu v hokejovém prostředí zcela ojedinělé záležitosti.

Jako nevyčerpatelná studnice výroků roku se zase ukázal český fotbal. „Miroslav Pelta před začátkem soudu na otázku novinářů, jak se cítí, odpověděl, bod s Alkmaarem dobrý, ne?“ cituje Martin Vait někdejšího šéfa českého fotbalu, který byl následně odsouzen na šest let do vězení. „A ten trest okomentoval jako pouhý poločas,“ doplňuje Vait.

Bohatou sbírku netradičních citátů letos také přinesly i zveřejněné policejní odposlechy z kauzy kolem Romana Berbra či nejvyšší hokejoví činovníci s reprezentačním trenérem Filipem Pešánem v čele.

Jak poznamenaly žabomyší války český hokej? Komu chybí tréninkové kempy na Marsu? A byl „no save look“ brankáře Bolka tím nejvtipnějším momentem roku? 

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.