Pokud jsi byl někdy na veřejném záchodě, vakcíny se už nemusíš bát. Memy o očkování proti koronaviru jsou tu

21. prosinec 2020
Fenomem

Z pandemického marasmu roku 2020 nás možná už brzy vysvobodí vakcína. Na začátku prosince společnosti Pfizer a Moderna nezávisle na sobě oznámily, že vývoj jejich látek je u konce a svět by mohl v nejbližší době spustit první vlnu očkování. Internetový humor na tuto zprávu samozřejmě bouřlivě zareagoval a my si v dnešním Fenomemu představíme nejlepší memy o anticovidové vakcíně. A položíme si otázku, jestli vtípky náhodou nedávají skeptikům do rukou další zbraně.

V první várce memů jsme se na začátku prosince dozvěděli, kdo všechno je z úspěšného vývoje vakcíny smutný – hlavně introverti a majitelé onlineových komunikačních nástrojů. Pak pochopitelně přišly vtípky, že vakcína hromadně spustí různé bizarní mutace a lidé se začnou proměňovat v zrůdy anebo superhrdiny. Tady si internetová komunita hojně střílí z konspiračních teorií, ale někdy jsou memové vtipy a záměrné hoaxy odpíračů očkování k nerozeznání podobné. Příkladem jsou memy o údajných mikročipech, které se díky vakcíně dostanou do těla a udělají z nás všech poslušné roboty.

Z kategorie uklidňujících memů je aktuálně populární template „If you... don´t worry“, který sděluje, že většina z nás už dobrovolně dostala do svého těla mnohem nebezpečnější věci, než je vědci schválená a otestovaná vakcína. Dva příklady. Pokud sis někdy dal kávu v letadle, pak se už nemusíš bát toho, co je ve vakcíně. Pokud jsi někdy byl na pánských záchodech na nádraží, pak se vakcíny už nemusíš bát.

Vakcína proti koronaviru je konečně tady a s ní i memy

Osoby bojující proti očkování, a obzvláště tzv. anti-vax mums, mámy odhodlané ochránit své děti před jakoukoliv vakcínou, jsou mezi tvůrci memů už roky populárním terčem vtípků. Aktuální tažení popíračů teď dodalo humoru nové palivo. Je ale opravdu správné se odpůrcům vakcinace vysmívat? A vůbec celou věc s očkováním zlehčovat?

„Memy, jakou jsou tyhle, můžou být nebezpečné, protože se napojují na náš strach ze slepé důvěry ve vědu,“ citovala nedávno BBC jistého odborníka na dezinformace a zní to jako varovně vztyčený prst. Pozor, tady je něco špatně! Jenže to bychom asi účel memových vtípků trochu přeceňovali. Ty totiž nemají za úkol šířit osvětu ani dezinformace, jen nám chtějí dát možnost vyrovnat se s novou situací s pomocí humoru.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak internetový humor reaguje na zprávy o tom, že lidstvo už má vakcínu proti koronaviru. Jak se na ni těší odpírači vakcinace, introverti nebo fanoušci náhodné mutace? Dají se rozeznat vtípky a hoaxy? A musíme se nechat očkovat, když jsme už někdy v životě pili v letadle tekutinu vzdáleně připomínající kávu?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.